Maandag 1/6, 20.50 – Canvas

De quizliefhebbers hebben het dit jaar uitzonderlijk lang zonder Herman Van Molle moeten stellen, maar vanaf deze week is hij weer helemaal terug. Nadat vorig jaar 1 Jaar Gratis werd afgevoerd, presenteert Vlaanderens meest gewaardeerde quizmaster immers het alweer achtste seizoen van De Canvascrack.

De onvermijdelijke vraag bij de start van een nieuwe reeks van ‘De Canvascrack’: is er wat veranderd?

Herman Van Molle: Helemaal niets. De voorbije jaren hebben we altijd wel een nieuwigheid gehad – denk aan een nieuwe stoel voor de kandidaten of een interactief gedeelte voor de kijkers. Maar deze keer gaat de kwaliteit voor alles: we wilden vooral nog betere vragen bedenken en nog betere kandidaten selecteren.

‘Het moeten mensen zijn met wie je een pint wil pakken’, is steeds vaker het selectiecriterium voor quizkandidaten. Geldt dat ook bij ‘De Canvascrack’?

Van Molle: Ik wil gerust met alle kandidaten een pint drinken, twee zelfs, maar dat is geen reden om hen te selecteren. Onze enige maatstaf is en blijft kennis. Die testen we vooraf, want je doet niemand een plezier door hem te laten deelnemen aan een quiz waarvan hij de vragen niet kan beantwoorden. We zijn destijds wel met De Canvascrack begonnen omdat we meer spontaniteit wilden en dus ook niet-fanatieke quizzers een kans wilden geven. Met alle respect voor volbloedquizzers: hun spel is soms maar saai om naar te kijken.

Het toegankelijke ‘De Canvascrack’ is intussen de enige quiz op Canvas. Mis je zelf geen harde quiz?

Van Molle: Ach, zulke dingen gaan altijd in golfbewegingen. Ik vind Canvas zeker geen mindere zender omdat er op dit moment minder quizprogramma’s worden uitgezonden. Integendeel, ik vind Canvas zelfs beter dan enkele jaren geleden. Dat een programma als Goudvis weer kan, vind ik fantastisch. Misschien ben ik een van de weinigen, maar naar zulke programma’s kijk ik graag.

Netmanager Jan Stevens zei eerder dit jaar in dit magazine dat Canvas niet meteen een nieuwe quiz brengt omdat jij zo moeilijk op te volgen bent. Gevleid?

Van Molle: Die uitspraak klopt volgens mij niet, niemand is onvervangbaar. Kijk maar naar De Laatste Show: iedereen zei toen ook dat het onmogelijk zou zijn om een opvolger voor Mark Uytterhoeven te vinden, en toch is Frieda Van Wijck erin geslaagd. Of ik haar nu wil opvolgen? Neen bedankt, De Laatste Show draait enkel om BV’s, en daar werk ik niet graag mee. Die zijn me te klef.

Met het stopzetten van ‘1 Jaar Gratis’ ben je helemaal van pretzender één verdwenen. Spijtig?

Van Molle: Eigenlijk ben ik dankbaar voor de tijd die daardoor is vrijgekomen. Vorig jaar stapte ik van 1 Jaar Gratis onmiddellijk in De Canvascrack, en zowel fysiek als mentaal voelde ik dat dat te veel van het goede was. Bij het herbekijken van De Canvascrack zag ik dat ik niet in vorm was. Dat zal dit jaar niet waar zijn! Ik ben zo opgevoed dat ik altijd de hoogste kwaliteit nastreef – er zal altijd een markt voor kwaliteit zijn. En het is een kwestie van beroepstrots, bij de hele ploeg trouwens. Het licht, de klank… elk detail moet elke dag goed zitten.

Bij welke tv-programma’s ontwaar je nog diezelfde beroepseer?

Van Molle: Ik trap wellicht een open deur in, maar Van Vlees en Bloed was veel meer dan enkel een goed idee, er was over alles goed nagedacht. En Man Bijt Hond betrap ik ook nooit op routine: het wordt elke dag met liefde gemaakt en blijft verrassen. Of ik zelf een rubriek in Man Bijt Hond zou willen? Twintig jaar geleden heb ik al een rubriekprogramma gemaakt, laat die mannen van Man Bijt Hond dat nu maar doen.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content