DE CANVASCONNECTIE: MARK ‘E’ EVERETT

'Mark Everett omschreef ons als die mannen 'met dat boek waar ik niets van kende'', lacht redacteur Pieter Verbiest.

Zondag 7/4, 20.40 – Canvas

Herinner u de aankondiging in dit blad van De Canvasconnectie met John Parish, een paar weken geleden. Parish bleek met zijn maatje Mark Everett, alias E van Eels gemaild te hebben over dat Belgische programma met dat gekke, dikke boek. Deze week verneemt u wat de frontman van Eels heeft gekozen, want in de aanloop naar het dubbele concert van de groep in het Brusselse Koninklijk Circus, op 10 en 11 april, staat Everett, die op 10 april ook zijn vijftigste verjaardag viert, centraal in De Canvasconnectie. ‘Het was wel grappig om te horen dat E en John Parish over ons programma hadden gemaild’, zegt redacteur Pieter Verbiest. ‘Die mannen met ‘dat boek waar ik niets van kende’, zo bleek E ons te hebben omschreven. (lacht) Dat was trouwens ook zo: in de eerste helft van het boek zit vooral veel beeldende kunst, veel musea en galeries en op een bepaald moment zei hij: ‘Ik ken hier niks van.’ We hebben hem gerustgesteld dat De Canvasconnectie zeker geen examen was en toen hij wat verder in de map op muziek stootte, was hij vertrokken.’

Verklap nog niet alles, maar welke keuzes maakt hij?

PIETER VERBIEST: Een zinnetje dat een paar keer terugkwam, was: ‘If you want to get inspired go with the great’, waarmee hij artiesten als Tom Waits en Neil Young aanhaalde. Als je als jonge artiest op zoek bent naar een geluid, dan moet je volgens E beginnen bij die grootheden.

Jullie hebben E opgezocht in LA. Hoe bepalend is de omgeving voor een geslaagde Canvasconnectie?

VERBIEST: Het is toch belangrijk dat de gast in alle rust de tijd kan nemen om door die dikke gids te bladeren. Dat bleek aanvankelijk niet evident omdat we E interviewden op de dag dat Eels voor het eerst samen met de hele crew, dus met technici, roadies en dergelijke, repeteerde voor de nieuwe tournee. Dat deden ze in een geweldig groot complex waar verschillende wereldsterren tegelijkertijd repeteerden. Zo liep Justin Timberlake ook ergens rond in het gebouw, maar behalve dat er bodyguards aanwezig waren en er zware wagens voor de deur stonden, hebben we daar niets van hem gemerkt.

Kon je dan ergens apart gaan zitten met E?

VERBIEST: Ja, gelukkig was er naast de repetitieruimte nog een kleine kamer vrij waar we ons met E konden afzonderen voor het interview. En van sterallures was er bij hem en zijn bandleden geen sprake: ze houden van verbale steekspelletjes, maar ze gaan heel collegiaal met elkaar om. Alles samen levert dat een geslaagde Canvasconnectie op: je krijgt een boeiend beeld van hoe een band als Eels zich klaarstoomt voor een tournee bij een nieuwe plaat, hoe dat in zijn werk gaat.

Komen er nog afleveringen aan die je ons kunt aanbevelen?

VERBIEST: Als muziekliefhebber kijk ik vooral uit naar de aflevering met The National, met de gitaar spelende Dessner-tweeling, die ook naast de band een boeiende muzikale carrière hebben. Als ze naar Berlijn komen voor een showcase, mogen we ze een dag met de camera volgen.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content