Welke films moet u bekijken, opnemen en overslaan?

Zondag 1/4, 20.15 – Canvas.

Bij de start van de derde jaargang is De Canvascollectie uitgegroeid tot een instituut voor hedendaagse kunstenaars. En voor het eerst gaat het om een echt nationaal concours, want ook de Duitstalige gemeenschap mag meedoen. ‘Vorig jaar zakten al enkele Duitstalige Belgen naar kunstencentrum Wiels in Brussel af, maar nu kunnen ze zich dichter bij huis kandidaat stellen’, vertelt presentatrice Kirsten Lemaire. ‘Mijn collega’s van de RTBF, waarmee we ook deze keer samenwerken, nemen dat deel voor hun rekening. Misschien best, want mijn schoolboeken-Duits zit zo ver weg dat ik maar een mal figuur zou slaan.’

Vorig jaar mochten Luc Janssen en RTBF-man Eric Russon de live- slotshow presenteren. Hoop je dat het dit jaar jouw beurt is?

KIRSTEN LEMAIRE: Dit jaar komt er géén live-uitzending. We eindigen de reeks op 13 mei met de aflevering over de vernissage van 10 mei, wanneer de Grote Prijs van 10.000 euro wordt uitgereikt. Ook de prijzen voor de jonge kunstenaars worden dan uitgedeeld, en die zijn goed voor een solotentoonstelling én een residentie van vier weken in Berlijn.

Wat is jou alvast van de preselecties bijgebleven?

LEMAIRE: Het blijft me verwonderen dat zo veel mensen met de meest uiteenlopende dingen bezig zijn. Ik vind het boeiend om er met hen over te babbelen. De eerste uitzending gunt een blik op de selectiedag in Brussel. Daar kwam onder meer een negentigjarige Joodse man opdagen, die in zijn schilderijen – opvallend vaak van naakte vrouwen trouwens – onbewust zijn hele levensverhaal had vastgelegd. En dan was er ook een man die zijn buurvrouw talloze keren had geschilderd door haar te begluren zonder dat zijn vrouw ervan wist.

Prikkelt ‘De Canvascollectie’ jouw eigen creativiteit?

LEMAIRE: Oh nee, voor mij blijft het bij kijken naar de mooie dingen die andere mensen maken. Ik voel niet de behoefte om op zoek te gaan naar de kunstenaar in mij. Zo werkt het ook niet, heb ik door De Canvascollectie geleerd. Kunstenaar kun je niet willen worden, dat moet je zijn. Dat is de selectie die onze jury bij de preselecties nog regelmatig maakt – op de meest constructieve en begripvolle manier welteverstaan. De Canvascollectie mag geen Idool worden: alle mensen moeten met een goed gevoel naar huis kunnen.

VRT-radiofiguren, zoals Sofie Lemaire en Gilles De Coster, zijn fel gegeerd. Hebben de headhunters van Woestijnvis al bij jou aangeklopt?

LEMAIRE: Oei, nu overval je me. Ik doe hier op de VRT elke dag met plezier mijn ding, zoals het presenteren van Select bij Stubru en nu De Canvascollectie. Ik vind het wel spannend dat de mediawereld momenteel helemaal op haar kop staat. Headhunters van Woestijnvis heb ik nog niet opgemerkt, al ben ik doorgaans wel de laatste om dergelijk nieuws te horen. (Lacht)

FILMCLASH

ZATERDAG

THE DEPARTED ****

21.10 – VT4 – bekijken

KILLERS

21.20 – 2BE – overslaan

ZATERDAG

AGAINST THE ROPES

23.15 – 2BE – overslaan

WHERE THE TRUTH LIES **

00.05 – VT4 – bekijken

VRIJDAG

STATE OF PLAY ***

20.45 – 2BE – bekijken

I LOVE YOU, MAN *

20.45 – VT4 – overslaan

PARIS **

21.40 – Canvas – opnemen

VRIJDAG

AS IT IS IN HEAVEN **

22.55 – Ned 2 – bekijken

SCREAM 3 *

22.50 – VT4 – overslaan

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content