De break van Ross en Rachel en 3 andere discussies waar de popcultuur niet over raakt uitgepraat

© GF
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Omdat Disney+ alwéér een nieuwe versie van het duel tussen Han Solo en Greedo toont: vier popculturele discussies waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Schoot Han eerst?

Het is een van de meest polariserende vragen onder Star Wars-fans: schoot Han Solo eerst op premiejager Greedo, of omgekeerd? En dus ook: is Han Solo een gewetenloze sadist, of een held die louter uit zelfverdediging handelt? In de originele Episode IV: A New Hope (1977) komt het tot een schermutseling tussen beide heren, waarop Solo zijn rivaal neerknalt nog voor die zijn geweer kan bovenhalen. Niemand die daarvan wakker lag. Tot bedenker George Lucas twintig jaar later de scène hermonteerde en Solo pas liet schieten nadat Greedo het eerste schot had gelost, tot ongenoegen van de fans. In 2004 kwam er een soort compromis waarbij beiden hun wapens tegelijk afvuren. En op Disney+ staat nu nóg een nieuwe versie waarin Greedo ‘Maclunkey’ uitschreeuwt vooraleer hij het leven laat, wat Star Wars-taal zou zijn voor ‘dit wordt jouw einde’. Paul Blake, de acteur die Greedo speelt, is al lang niet meer mee: ‘Ik ben ontzettend in de war, maar ik heb dan ook nooit iets van de films begrepen.’ Daar valt iets voor te zeggen.

De break van Ross en Rachel en 3 andere discussies waar de popcultuur niet over raakt uitgepraat

Waren Ross en Rachel ‘on a break’?

Weinig fictieve liefdesperikelen die de gemoederen zo beroeren als die van Ross en Rachel uit Friends. In seizoen drie belandt Ross na een kletterende ruzie in bed met een andere vrouw. Zijn redenering: aangezien Rachel tijdens de ruzie had voorgesteld om een relatiepauze in te lassen, heeft hij niets misdaan. Vreemdgaan kan enkel als je een relatie hebt. Rachel ziet dat anders. ‘Were they on a break?’ is intussen uitgegroeid tot een vraag die menige kijker tot wanhoop drijft. Relatietherapeuten haalden hun expertise boven, fans gingen in debat op een speciale Reddit-pagina en critici spendeerden opiniestukken aan Ross’ toxische mannelijkheid en zijn gebrek aan empathie. Er is zelfs We Were on a Break-merchandise. De voorbije zomer peilde datingapp Plenty of Fish bij 1865 mensen naar hun mening. Zestig procent koos de kant van Ross. Misschien schept de beloofde reünie van Friends eindelijk duidelijkheid.

De break van Ross en Rachel en 3 andere discussies waar de popcultuur niet over raakt uitgepraat

Is Die Hard een kerstfilm?

U zou kunnen denken dat die vraag er niet zo toe doet. Dan kent u de fans van Die Hard nog niet. Die eten nog liever de ingewanden van hun kerstkalkoen op dan toe te geven dat hun door testosteron overgoten actiefilm in hetzelfde rijtje past als Home Alone, Love Actually en Miracle on 34th Street. Er zijn nochtans wel wat aanwijzingen in die richting: de film speelt zich af op kerstavond, er worden kerstliedjes gespeeld en er zijn melige quotes. Oké, er vallen lijken, maar enkel omdat John McClane de avond bij zijn familie wil doorbrengen. Zelfs de scenarist noemt het openlijk een kerstfilm. Toch vindt slechts een vierde van de Amerikanen dat Die Hard in dat genre onder te brengen is. Een uitspraak van Bruce Willis – ‘Die Hard is not a Christmas movie. It’s a god damn Bruce Willis movie!’ – helpt ook niet echt. Vorig jaar leek 20th Century Fox de knoop door te hakken door een nieuwe, nogal kerstachtige trailer te droppen en de film te promoten als ’the greatest Christmas story ever told’. Sorry, Bruce.

De break van Ross en Rachel en 3 andere discussies waar de popcultuur niet over raakt uitgepraat
© 20th Century Fox/Paramount/Kobal

Kon Jack worden gered?

Het was het hartverscheurende einde van een episch liefdesdrama: een bevroren Jack die na het zinken van de Titanic in het water verdwijnt, voor de ogen van zijn geliefde Rose, die zich vastklampt aan een ronddrijvend stuk hout. Een groot stuk hout. Groot genoeg voor twee, volgens sommige kijkers. Dat roept wel wat vragen op. Had Jack het kunnen overleven? Waarom schoof Rose niet gewoon een beetje op? Is ze een harteloze psychopate? Fans raakten er maar niet uit en probeerden het mysterie te ontrafelen met behulp van analyses, reconstructies en allerhande theorieën. Conclusie? We zullen het allicht nooit weten. Leonardo DiCaprio zwijgt in alle talen, Kate Winslet gelooft dat er wél genoeg plek was en James Cameron is de heisa vooral heel erg beu. Zijn reactie: ‘Op pagina 147 van het script stond gewoon dat Jack doodging.’

Partner Content