DE BIJL VAN CUPIDO

Woensdag 3/9, 21.35 – Canvas

Na Seks@Canvas stort Annick Ruyts zich met de zesdelige reportagereeks De bijl van Cupido op de liefdesbeleving van de Vlaming. ‘De getuigen zijn allemaal mensen die iets hebben meegemaakt en nadien de tijd hebben gehad om daarover na te denken, bewust niet mensen die bijvoorbeeld midden in een emotionele echtscheiding zitten en alles zwart-wit zien. Het gaat ons om iemands inzicht in de evolutie van zijn of haar liefdesleven. Daarover horen praten kan mensen een nieuwe of andere kijk op hun leven geven.’

Echtscheiding, overspel, de eerste grote liefde… Waarom is er geen aflevering over alledaagse liefde? Is die te weinig opvallend of net te intiem?

ANNICK RUYTS: We hebben heel lang over het programma nagedacht, en dan kom je wel tot het besef dat je een onderwerp als de liefde niet in zes afleveringen kunt behandelen. Onze opzet is dat iedereen die het programma ziet, denkt: hoe zou ik het doen? Want iedereen in een relatie heeft zich wel al eens afgevraagd of zijn of haar partner al is vreemdgegaan en of hij of zij soms stiekem gsm-berichten inkijkt. Alles is enorm herkenbaar en in die zin gaat de reeks over heel alledaagse liefde.

In de perstekst staat: ‘Nog nooit hebben we zo veel vrijheid gehad om te kiezen.’ Zijn die schijnbare mogelijkheden niet net verwarrend en duizelingwekkend?

RUYTS: Dat klopt. Vroeger was het eenvoudiger. Je had een rollenpatroon waarin een man met een vrouw trouwde en vervolgens kwamen er kinderen. Nu kun je met eender wie trouwen en kun je kinderen krijgen op latere leeftijd. Niets moet nog. Er is een ongelooflijke vrijheid, maar die brengt ons geweldig in verwarring. Dat is eigenlijk ook mijn grootste motivatie geweest om de reeks te maken. Hoe handhaven wij ons in die verwarde maatschappij die schijnbaar vrijheid geeft, maar die vrijheid ook weer tot een keurslijf maakt? Hoe gaan we om met een context waarin onze kwetsbaarheid constant kan geschonden worden?

Over die kwetsbaarheid: hoe laat je die intact op het kleine scherm?

RUYTS: We hebben de getuigen heel zorgvuldig uitgekozen. Soms werden ze door hun omgeving verkeerd begrepen en wilden ze hun versie van de feiten eens geven. Uit die motivatie putten ze dan kracht. Ze wisten ook heel goed waarmee ik bezig ben, waar ik naartoe wilde werken en welk beeld ik van hen zou schetsen. Die factoren maken dat er een basisvertrouwen is. Bovendien heb ik in de voorbije vijfentwintig jaar nog nooit een sensationeel tv-programma gemaakt, en dat heeft heel wat mensen over de streep getrokken.

(T.V.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content