Alweer geen idéé wat u moet aanvangen met die vette eindejaarspremie die uw baas zo gul op uw rekening heeft gestort? Laat u inspireren door Focus’ formidabele kerstcadeauparade: 50 tips voor originele, begerenswaardige en luidkeels ‘ik hou van u!’ schreeuwende geschenken om uw dierbaren gelukkig mee te maken (of in uw eigen brief aan de kerstman terloops te vermelden).

Michael Mann

F.X. Feeney, Taschen, euro19.99 F.X. Feeney kreeg als eerste toegang tot de persoonlijke archieven van Michael Mann, zodat je een goed beeld krijgt van de angstvallige voorbereiding, het complexe productieproces en de sterke visuele kracht van de films ( Manhunter, Heat, Miami Vice ) van een geobsedeerde perfectionist en superstilist.

The Video Games Guide

Matt Fox – Boxtree, 592 blz., euro25 Bang dat uw kinderen door al die videospelletjes niet meer aan lezen toekomen? Dan hebben we de perfecte oplossing: The Video Games Guide, de eerste uitgebreide encyclopedie over de computergame, waarin al het goede, het slechte en het meest obscure van veertig jaar gamen wordt samengebald in een kleine 600 pagina’s. Mét schitterende illustraties natuurlijk, het blijft tenslotte een visueel medium.

Morrissey: The Albums

Johnny Rogan – Calidore, euro17 ‘Ik hoop dat hij een langzame en gruwelijk pijnlijke dood sterft’, zei Morrissey na het lezen van Johnny Rogans schitterende Smiths-biografie The Severed Alliance. Blijkbaar heeft dat niet echt indruk gemaakt, want met Morrissey: The Albums buigt Rogan zich opnieuw over Morrisseys zielenroerselen, middels een diepgaande analyse van zijn volledige back catalogue. Devote fans zullen weinig lezen wat ze nog niet wisten, maar de analyses zijn uitstekend gedocumenteerd met tientallen anekdotes, getuigenissen en quotes.

Punk: The Whole Story

Mojo – Dorling-Kindersley, euro 30 Een salontafelboek over de punkbeweging: als contradictio in terminis kan het tellen, maar laat dat vooral geen reden zijn om het uitstekende Punk: The Whole Story niét in huis te halen. Aan de hand van interviews en foto’s uit het archief herschrijven enkele redacteurs van het toonaangevende muziekblad Mojo de geschiedenis van de drieakkoordenrock, van The Sex Pistols tot Green Day. Debbie Harry schreef het voorwoord, Malcolm McLaren leverde een nabeschouwing.

Scenes From the City – Filmmaking in New York

James Sanders – Rizzoli, euro57,76 Hollywood mag dan nog het epicentrum van de Amerikaanse filmindustrie zijn, de meest ‘cinegenieke’ stad blijft New York. Alle iconische momenten waarin de Big Apple de sterren van het doek speelt, passeren de revue, van Marilyn Monroes opwaaiende jurk boven het subway-rooster van Lexington Avenue in Billy Wilders The Seven Year Itch tot de opnamen in het VN-hoofdkwartier in Sydney Pollacks The Interpreter.

Cary Grant – A Celebration of Style

Richard Torregrossa – Bulfinch Press, euro33,25 Het voorwoord van Giorgio Armani zet al de toon: Cary Grant was niet alleen een van de grootste filmacteurs aller tijden, hij was ook een stijlicoon, een toonbeeld van elegantie (niemand die zo sierlijk en natuurlijk in het Savile Rowpak zat), goede smaak en dito manieren. Volgens de auteur, wiens kwijlende lofzang van de hoogglanzende pagina’s spat, was hij ook een metroseksueel avant la lettre, ’the first fashion-forward man to use feminine techniques to enhance his own virile appeal.’

The Beatles: De Definitieve Biografie

Philip Norman – Just Publishers, euro 25 Een béétje muziekliefhebber had de geweldige Beatlesbiografie Shout – The Beatles In Their Generation van de Britse onderzoeksjournalist Philip Norman allang in de boekenkast staan. Maar voor alle anderen is er nu ook een pocket met een Nederlandse vertaling, die de vijfentwintigste verjaardag van het boek moet vieren. De Definitieve Biografie wordt verkocht in een box met een dvd-versie van de weinig verheffende televisiedocumentaire The Beatles – Biggest Secrets, die vooral focust op een aantal schandalen uit de carrière van de Fab Four.

Annie Leibovitz: A Photographer’s Life: 1990-2005

Random House, 472 blz., euro75 A Photographer’s Life gaat in de eerste plaats over de langdurige relatie tussen de fotografe en schrijfster Susan Sontag. Annie Leibovitz’ zesde fotoboek heeft de vorm van een dagboek, waarin de vele zwart-witbeelden van Sontag, Leibovitz’ familie, de geboorte van haar kinderen, de dood van Sontag en haar vader en reportagebeelden uit Sarajevo en van 9/11 afgewisseld worden met wat Leibovitz haar ‘opdrachtwerk’ noemt: de – doorgaans bekende – foto’s van Hollywoodsterren, politici, sportlui en muzikanten. Geen gewone verzameling van mooie beelden dus, maar een pakkende en indringende neerslag van een leven.

Grace Kelly: A Life in Pictures

Pierre-Henri Verlhac & Yann-Brice Dherbier – Pavilion, euro30 Weinig filmsterren spreken zo tot de verbeelding als Grace Kelly, de blonde ijskoningin die schitterde in Hitchcocks Dial M For Murder en Rear Window en wereldberoemd werd toen ze in het huwelijk trad met prins Rainier van Monaco. Die gebeurtenis ligt dit jaar precies een halve eeuw achter ons en in 2007 vieren we nog een, zij het minder heuglijke, verjaardag, want op 14 september is het dan 25 jaar geleden dat Kelly tijdens een ritje met de auto verongelukte. Naar aanleiding van die twee herdenkingen verschijnt Grace Kelly: A Life in Pictures, een verzameling van ruim 150 beelden, waarvan vele voor de eerste keer getoond worden, handgeschreven documenten en quotes van en over de filmster.

U2 door U2

Bono, Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr. – Lannoo, euro40 U2 is dertig, en dat zullen we geweten hebben. U2 door U2 is een boek dat doet denken aan de schitterende Beatlesanthologie van een paar jaar geleden. Bono, Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr. en manager Paul McGuinness vertellen zélf hun verhaal, dat uitgebreid geïllustreerd wordt met beeldmateriaal van huisfotograaf Anton Corbijn. Afwisselend onthullend en ontroerend, en bij momenten ook ontzettend grappig – Bono over zijn kapsels: ‘Sommige mensen hebben bad hair days, ik heb om de een of andere reden een bad hair life.’

dvd film

11. Best of Disney

30 dvd-box (Walt Disney Pictures), euro297 Afgezien van enkele ontbrekende mijlpalen (zoals Snow White and the Seven Dwarfs, de eerste avondvullende tekenfilm uit 1937) haalt u met deze megabox nagenoeg alle lange animatiefilms uit de Disneystudio in huis, van de ambachtelijke klassiekers uit de jaren 40 en 50 tot de juweeltjes van de digitale revolutie. Om uw kroost dagen mee zoet te houden, al zullen de vele artistieke toppers ( Alice in Wonderland, Dumbo, Bambi, Toy Story) niet alleen de kleintjes aan het scherm gekluisterd houden.

12. Walt Disney Treasures Box

4 dvd’s in metalen doosje (Walt Disney Pictures), euro45 Mickey Mouse (twee schijfjes van 1935 tot nu) en Donald Duck (één schijfje met zijn avonturen van 1934 tot 1941) blijven de topsterren uit de Disneystal. Maar de meest verrassende en unieke filmpjes zijn de Silly Symphonies waarmee de Disneyanimatoren tussen 1929 en 1939 muziek en beweging combineerden tot iets geheel nieuws. En dit in een grote verscheidenheid van onderwerpen, stemmingen en tekenstijlen, gaande van de macabere dans van vier geraamtes ( The Skeleton Dance) tot het grootste succes in de reeks, Three Little Pigs (1932), een fabel met een zedenles waarin de grote boze wolf symbool staat voor de economische crisis die toen Amerika teisterde. Je ziet de tekenaars en animatoren rijkelijk experimenteren in deze Dwaze Symfonietjes, die een onschatbare rol speelden in de ontwikkeling van de tekenfilm.

13. 5 Spike Lee Joints

5 dvd-box (Universal), euro41 Geen regisseur die de rassenverhoudingen en alledaagse interraciale spanningen in het Amerika van het eind van de twintigste eeuw zo provocerend en confronterend in beeld bracht als Spike Lee. Racisme, raciale trots, binnenstadcriminaliteit, drugs en geweld zijn de thema’s die hem bezighouden, maar Lee is ook een van de eersten die in Amerikaanse films beelden liet zien van zwarte liefde, kameraadschap en gezinsleven. Zijn doorbraakfilm Do the Right Thing (1989) en vier andere films die hij begin jaren 90 maakte ( Mo’Better Blues, Jungle Fever, Crooklyn, Clockers) vatten zijn unieke stijl: de intense kleuren, de zwierige verteltrant, de energieke montage, de invloed van de taal, de muziek en de esthetiek van de hiphop.

14. Antonioni

3 dvd-box (Carlotta; Franse import) euro52 Naast twee vroege films van de intussen stokoude Italiaanse meester ( Cronaca di un amore uit 1950; La Signora senza camelie uit 1953) bevat deze cinefiele uitgave ook Il Deserto rosso (1964), de eerste kleurenfilm van Antonioni en meteen een van de meest opmerkelijke experimenten in kleurgebruik uit de filmgeschiedenis. Michelangelo Antonioni laat zijn neurotische heldin (vaste muze Monica Vitti) ronddolen in industriezones en kale landschappen en liet grasvelden in een feller groen schilderen om via het overmatig kleurpalet haar wisselende stemmingen te visualiseren.

15. Ultimate Superman Collection Tin Box

13 discs + comic book (Warner), euro153 Naar aanleiding van de dvd-release van Bryan Singers Superman Returns worden de Supermanfilms met Christopher Reeve (waar Singer en zijn acteur Brandon Routh zo liefdevol naar verwijzen) in deluxe-edities heruitgebracht. Van de diverse packages is deze Ultimate Collection de meest spectaculaire, met zoveel bonusmateriaal en keukengeheimen over hoe ze Superman in het predigitale tijdperk deden vliegen, dat niets u nog tegenhoudt om straks zelf in blauwe maillot door het zwerk te klieven. Maar ook de simpelere (en goedkopere) edities bevatten dé bonus waar de fans nu al jaren zaten op te wachten: de Richard Donner- cut van Superman II (1980). Die kan je dan vergelijken met de versie die destijds in de bioscoop kwam en waarin de vervangende regisseur Richard Lester korte metten maakte met het materiaal dat de ontslagen Donner al had opgenomen.

16. James Bond Ultimate Edition

20 dubbel-dvd’s in metalen koffertje (MGM/20th Century Fox), euro279 Wie zich door de hele reeks heen worstelt, moet toch concluderen dat de meeste films echt vreselijk zijn, met vooral de Roger Moorefase als een absoluut dieptepunt dat twaalf jaar duurde. Maar het gaat in de langstlopende franchise uit de geschiedenis veel minder om de kwaliteit van de onderling verwisselbare films dan om het fenomeen en de vaste formule, de zekerheid die James Bond biedt in een onzekere wereld, de hoogstandjes van spitstechnologie en sadistische snufjes, de laagstandjes van Bondbabes, de tape à l’oeil van megalomane decors en exotische oorden, de grandioze dromen van de kleinburger. En natuurlijk de demonstratie van groot talent in de diverse departementen: muziek, design, decor, special effects, stuntwerk, generieken. En dit aspect wordt in het copieuze bonusmateriaal waarvoor de samenstellers de 007-archieven tot op de bodem mochten uitspitten, extra in het zonnetje gezet. Lang voor de dvd-editie de behind-the-scenes tot een verplicht nummertje maakte, was bij Bond de bonus al lang belangrijker dan de film zelf.

17. Frank Capra Collection

6 disc-box (Sony), euro59,99 Niemand wist de essentie van het Amerika van de jaren 30 – een periode van crisis en onzekerheid, maar ook van idealisme en geloof in de American Dream – zo goed te treffen als Frank Capra. Tijdens zijn Columbiaperiode regisseerde hij een reeks briljante blijspelen, die half screwball comedy, half sociaal pamflet waren en die na meer dan zestig jaar nog altijd even vinnig en pertinent blijven. Zoals deze box met zes vooroorlogse hits ( It Happend One Night, Mr. Deeds Goes to Town, You Can’t Take It With You, Platinum Blonde, American Madness en Mr. Smith Goes to Washington) met verve demonstreert .

18. Carl Theodor Dreyer

6 dvd-box (MK2; Franse import) euro96 De Deense cineast Carl T. Dreyer is een van de weinige echt religieuze regisseurs uit de filmgeschiedenis. Zijn werk is doordrongen van protestants christelijk geloof, maar veel belangrijker is dat Dreyer ook niet-gelovigen weet te hypnotiseren met zijn transcendentale beeldentaal. Genade en goddelijke aanwezigheid zijn geen loze begrippen voor Dreyer, maar krijgen visueel gestalte in zijn stijl van puurheid en minimalisme. Deze prima collectie bundelt vijf van zijn veertien films: Meester van het huis (1925); Vampyr (1932); Vredens Dag (1943); Ordet (1953); Gertrud (1964). Een extra schijfje met documentaires, analyses, kortfilms en interviews met medewerkers situeert de films in hun historische en artistieke context.

19. Mikio Naruse

4 dvd-box (Wild Side Video; Franse import), euro60 Lange tijd bestond het pantheon van de Japanse cinema uit drie ronkende namen: Kurosawa, Mizoguchi en Ozu. De laatste jaren wordt daar een vierde naam aan toegevoegd: Mikio Naruse. Hij maakte sombere huiselijke drama’s over zelfbewuste vrouwen en zwakke mannen in een ondergedramatiseerde stijl die de pieken en dalen uit het leven gladstrijkt en meer belang hecht aan het innerlijke dan aan zichtbare conflicten. De drie films uit deze bloemlezing ( De Maaltijd, Overdrijvende Wolken, Zomerwolken) stammen uit de jaren 50, wanneer Naruse zijn tweede hoogtepunt bereikte. Een extra schijfje bonusmateriaal waar diverse specialisten en collega’s aan meewerkten verrijkt het genieten van deze specifiek Japanse films.

20. Lord of the Rings: Limited Edition

3 dubbel-discs (A-Film), euro59 Er komt maar geen eind aan de speciale/extra/limited/ultimate edities van Peter Jacksons ambitieuze trilogie waarin een ouderwets heldenepos met de modernste technieken uit de doeken gedaan wordt. Wat nu weer, hoor je de fans denken die intussen al minstens twee keer in de portemonnee moesten tasten voor een definitieve versie die zes maanden later alweer achterhaald bleek. Deze limited edition bevat aanzienlijk minder bonusmateriaal dan de vorige Special Extended DVD Edition. Het productieproces wordt niet gefragmenteerd in een reeks minidocu’s, maar samengebald in één lange achter-de-schermen- documentaire met nooit eerder vertoonde beelden. Voor het eerst wordt op één disc zowel de bioscoopversie geperst als de langere dvd-versie (voor Return of the King maakt dit een verschil van bijna vijftig minuten). Kan u zelf nagaan wat u de eerste keer in het vlechtwerk van verhaallijnen allemaal gemist heeft.

dvd televisie 21. 24 Seizoen 1 – 3

20 th Century Fox, euro 120 Drie van de langste dagen uit het leven van special agent Jack Bauer, samen goed voor een dikke vijftig uur spannende televisie die als een op hol geslagen TGV voortdendert. Behalve dan in het tweede seizoen, waar een paar dode momenten (noot aan de scenaristen: gelieve nooit nog een verhaallijn te schrijven waarin een panter en/of Kim Bauer de hoofdrol spelen) de vaart eruit halen.

22. The West Wing Seizoen 1 – 7

Warner Home Video, euro 225 Dat de Amerikaanse politiek grappig kan zijn, dat weten we sinds een jaar of zes. Maar om van het leven in het Witte Huis een spannende en ontroerende serie te maken, daar was een genie als Aaron Sorkin voor nodig. Zijn visie op de politiek is misschien soms iets te idealistisch, maar inhoudelijk is The West Wing zo gedurfd en inventief dat je vaak met open mond zit te kijken. Zeven seizoenen, waarvan zeker de eerste vier voor de eeuwigheid bestemd zijn. Deze box bevat bovendien twee discs met het bonusmateriaal dat bij de afzonderlijke uitgaven nergens te bespeuren viel.

23. The Sopranos Seizoen 1 – 5

Warner Home Video, euro 155 Wat kun je nog zeggen over een serie die de afgelopen jaren zo de hemel in is geprezen? Weinig, behalve dat het jammer is dat deze box geen ruimte vrijlaat voor het zesde en laatste seizoen, waarvan het eerste deel net óók op dvd is verschenen.

24. Six Feet Under Seizoen 1 – 5

Warner Home Video, euro 155 Het had een doodskist kunnen zijn, maar de complete Six Feet Under wordt net zoals alle andere series van Warner uitgebracht in een ietwat banale ‘shoebox’. De zwartgallige serie over een familie begrafenisondernemers blijft echter sterk, met uitzondering van enkele dipjes in seizoen 3 en 4.

25. Babylon 5 Seizoen 1 – 5

Warner Home Video, euro 155 Complexe en veelbekroonde serie, een vijf jaar durende ruimteroman over de strijd tussen het goede en het kwade, toegespitst op alle verwikkelingen en intriges op het space station Babylon 5, ‘our last, best hope for peace’.

26. Buffy The Vampire Slayer Seizoen 1 – 7

20th Century Fox, euro 125 Blonde vamps, bloeddorstige vampiers en opgroeiende pubers: welkom in het universum van Buffy The Vampire Slayer, nog altijd de meest originele tienerserie van de afgelopen jaren (sorry, Spring). Ook de vijf seizoenen van spin-off Angel zijn trouwens verzameld in een box (Fox, e 100).

27. The X-Files Seizoen 1 – 9

20th Century Fox, euro 210 59 dvd’s waarop Mulder en Scully bizarre zaken oplossen, op zoek gaan naar buitenaardse wezens en af te rekenen krijgen met kettingrokende geheim agenten. Uitstekend entertainment, zij het niet meteen geschikt voor familieleden die nogal gemakkelijk in complottheorieën geloven.

28. Keeping Up Appearances Seizoen 1 – 5

Warner Home Video, euro 85 Oefen de Onslow in uzelf, met deze box met alle seizoenen van Keeping Up Appearances, de Britse sitcom rond de onuitstaanbare Hyacinth Bucket die in haar pogingen om de maatschappelijke ladder te beklimmen alles en iedereen om haar heen vertrappelt. De box bevat de vijf reeksen, plús alle specials, en is dus een cadeau dat zelfs van Sheridan een tevreden man zou maken.

29. Best Of Friends

Warner Home Video, euro 85 Ach, wat zou het eindejaar zijn zonder een Friends-verzameling! Voor deze box werden de vijftig beste episodes van de sitcom (vijf per seizoen) gekozen, maar omdat er nogal wat sterke afleveringen ontbreken, is dit cadeau vooral bedoeld voor mensen die nog nooit iets van de reeks gezien hebben. Ja, ze bestaan nog.

30. ER Seizoen 1 – 7

Warner Home Video, euro 145 De moeder aller ziekenhuisseries, en ideaal voor drinkspelletjes op kerstavond. Je kunt drinken telkens als er een patiënt wordt binnengebracht (geen goed idee), telkens als de defibrillator wordt gebruikt (enkel voor mensen met sterke magen) of telkens als George Clooney probeert op zijn spiekbriefje te kijken (vooral in het eerste seizoen nauwelijks bij te houden). Net zoals bij The Sopranos is er geen plaats vrijgehouden voor de volgende seizoenen.

cd-boxen 31. 100 op 1 – De Beste Belgen

Universal, euro 30 100 op 1, het programma waarin de luisteraars van Radio 1 het beste vaderlandse lied aller tijden kiezen, is dit jaar aan zijn vijfde editie toe. Om dat te vieren, werden de laureaten van vorig jaar verzameld op vijf cd’s, van Gorki ( Mia) over Jan De Wilde ( De Eerste Sneeuw), Adamo ( Inch Allah) en Toots Thielemans ( Bluesette) tot dEUS ( Nothing Really Ends), Admiral Freebee ( Rags And Run) en Evil Superstars ( It’s A Sad Sad Planet).

32. Cat Stevens – On The Road To Find Out

Universal, euro 40 De volledige carrière van de onvolprezen Londense bard, gerangschikt volgens vier thema’s op evenveel cd’s: bruisende popsongs ( The City), breekbare luisterliedjes ( The Search), filosofische bespiegelingen ( The Hurt) en prangende nagedachten ( The Last). Bij deze heruitgave – de box dateert al van 2001 – hoort een boek waarin Stevens uit de doeken doet waarom hij zich liet omdopen tot Yusuf Islam.

33. The Doors – Perception – 40th Anniversary 1967 – 2007

Warner, euro 122 Veertig jaar geleden begon wijlen Jim Morrison met The Doors muziekgeschiedenis te schrijven, en dat wordt herdacht met een juweeltje van een longbox. Perception bundelt de zes studioalbums van de oorspronkelijke Doors in dolby surround-kwaliteit, compleet met zes dvd’s vol foto’s, onuitgegeven videoclips, bonustracks, en uitgebreide hoescommentaren. Ook de verpakking – een deur met een kijkgaatje- is al een verzamelobject op zich.

34. Robert Plant – Nine Lives

Warner, euro 89 Het is met Plant zoals met McCartney: hij maakte na Led Zeppelin nog een rist fantastische soloalbums, alleen bleef iedereen maar doorzeuren over zijn glorieuze verleden. Nine Lives bundelt de negen platen die Plant opnam na 1982, en doet er een hoop onuitgeven materiaal bovenop, plus een dvd vol clips en een documentaire met getuigenissen van Roger Daltrey, Tori Amos en Lenny Kravitz.

35. Herman Brood – Brood Box

Sony BMG, euro 30 Vijf jaar na zijn dood is Brood weer, euh, springlevend: zijn biopic Wild Romance trekt volle zalen, de memoires van gitarist Dany Lademacher zijn al in herdruk, en ook de carrièreoverzichten verkopen als zoete – excuus – broodjes. Brood Box verzamelt Broods eerste vijf albums, met hun originele hoezen: Wait A Minute, Cha Cha, Go Nutz, Shpritsz en Street. Een zesde, Kidstuff, staat vol onuitgegeven elektronische songs.

36. The Jam – Direction-Reaction-Creation

Ear Books / V2, euro 45 Van Mod-pioniers The Jam verschenen al een hoop respectabele compilaties, maar geen van deze omvang: vier cd’s met een chronologisch overzicht van hun allerbeste studiowerk, plus een bonus-cd met outtakes, demo’s en een aantal onuitgebrachte songs en covers. Bij de vijf cd’s hoort een fotoboek met uitgebreide liner notes, een tijdslijn, een overzicht van alle Jamoptredens en een complete discografie.

37. The Clash – The Singles

Sony BMG, euro 40 The Clash is aan zijn zoveelste verrijzenis bezig – zijn ze tussen de revivals door eigenlijk ooit dood geweest? – en dus worden de verzamelde singles van de punkpioniers nog een keer gebundeld, van het razende White Riot uit ’77 tot het bittere testament This Is England uit ’82. Alle singles zijn verpakt in kartonnen replica’s van de originele hoezen, en vergezeld van alle B-kantjes en alternatieve versies die ooit werden uitgebracht.

38. The Police – Message In A Box – The Complete Recordings

Ear Books/V2, euro 45 De volledige back catalogue van The Police op vier cd’s, van doe-het-zelf-single Fall Out uit 1977 tot zwanenzang Don’t Stand So Close To Me uit 1986. Message In A Box is het voorlopige hoogtepunt van Ear Books: een reeks prachtig uitgegeven verzamelboeken, waarin een aantal cd’s worden verpakt in een biografie annex fotoboek. Het deskundige commentaar hier is van sterjournalist Phil Sutcliffe van het Britse muziekblad Mojo.

39. The Byrds – There Is A Season

Sony BMG, euro 45 ‘The Byrds vonden een nieuw genre uit’, lezen we in de liner notes van deze luxueuze verzamelbox. Maak daar gerust ‘een paar genres’ van. There Is A Season (4 cd’s en een dvd) laat horen hoe de groep achtereenvolgens de folkrock, de psychedelische rock én de countryrock uitvond, met prachtnummers als I’ll Feel A Whole Lot Better, The World Turns All Around Her en de meesterlijke Dylancover Mr. Tambourine Man.

40.Tori Amos – A Piano: The Collection

Warner, euro 45 Tori Amos raakte na haar debuut Little Earthquakes op spectaculaire wijze de pedalen kwijt – voor haar laatste conceptplaat The Beekeeper schreef ze naar eigen zeggen tuinen in plaats van songs – maar bleef in haar heldere momenten wel uitstekende songs schrijven. A Piano: The Collection is een schitterend verpakt carrièreoverzicht van 86 songs op vijf cd’s, met een hoop alternatieve versies en ander onuitgegeven materiaal.

GAMES – multimedia 41. iPod Shuffle

euro 79 Een nieuwe kerst, een nieuwe iPod. De jongste telg in de iPodfamilie is meteen ook de kleinste: de iPod Shuffle is een muziekspeler van nauwelijks 15 gram in de vorm van een cliphaak, die je makkelijk vast kunt maken aan je jas of trui, tijdens het sporten bijvoorbeeld. Hij biedt plaats voor zowat 250 songs, die je zelf kiest of automatisch laat kiezen uit je bibliotheek.

42. Guitar Hero II + gitaarcontroller

Contact Data, euro 80 Zet die luchtgitaar bij het grof vuil: stop Guitar Hero II in je PlayStation 2, neem wijdbeens plaats op een imaginair of snel uit bierkratten opgetrokken podium, gord de meest gestoorde aller controllers om en waan je een volleerd gitaarvirtuoos die hele stadions laat meedeinen op de riffs van Black Sabbaths War Pigs, Sweet Child O’ Mine van Guns N’ Roses, Killing in the Name van Rage Against The Machine en meer dan 60 andere tracks.

43. Draadloos Stuurwiel + Project Gotham Racing 3

euro 130 Elke zichzelf respecterende gameracer doet het met een stuurwiel. Het laagvliegergenre telt steeds meer kwaliteitstitels voor de Xbox 360, en hoe speel je die beter dan met je handen op een stuur en je voeten op pedalen? Je monteert het stuur op je salontafel of neemt het gewoonweg op schoot. Wie snel is, krijgt er het uitstekende Project Gotham Racing 3 bovenop.

44. The Sims 2 Kerstpakket

euro 60 Dat handjevol pc-gamers dat The Sims 2 gemist heeft, kan met dit kerstpakket ( The Sims 2 + 60 in-game kerstitems) zijn schade alsnog inhalen qua God spelen over virtuele mensjes. We wensen u een mooie nieuwe verslaving toe – dit is niet zomaar de best verkopende game aller tijden.

45. Dark Messiah of Might and Magic Collectors Edition

Ubisoft, euro 55 Deze als rollenspel vermomde shooter-met-fantasysausje combineert het beste van beide genres tot een meeslepende single- en multiplayerkick. De Collectors Edition geeft je vier unieke singleplayerwapens, een exclusieve multiplayerskin, een dvd met een making of, tien symfonische audiotracks en alle online multiplayermappen met handige referentiepunten.

strips 46; Box Gaston Lagaffe 0-15

Franquin, Dupuis, 16 boeken + kartonnen Guust, euro192 Voor wie terecht onder de indruk is na een bezoekje aan de tentoonstelling De wereld van Franquin, heeft de Guust Flaterwinkel leuke ideetjes. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor deze charmante box met alle klassieke albums in hun oorspronkelijke volgorde, die al even warhoofdig is als het hoofdpersonage.

47. The Complete Universe of Dupuy & Berberian

Dupuy & Berberian, Oog&Blik, 240 blz., euro35 Door hun reeks Meneer Johan staat de tekentandem Dupuy & Berberian al bekend als een van de stilistische toppers in de Europese strip. The Complete Universe verzamelt hun illustratiewerk, van schetsen op een exotisch terras tot odes aan hun muzikale helden zoals Billie Holiday, Charles Trenet of Serge Gainsbourg.

48. An Anthology of Graphic Fiction, Cartoons & True Stories

Brunetti (red.), Yale University Press, 400 blz., euro30 Stripauteur Ivan Brunetti had de eer om een bundeling samen te stellen met een staalkaart van Amerikaanse strips. Zijn prima overzicht vol grote namen is duidelijk bedoeld als tegenhanger voor de kortverhaalcollecties die op universiteiten gretig geanalyseerd worden, maar vormt evenzeer geknipte lectuur voor het kleinste kamertje.

49. Amphigorey Again

Gorey, Harcourt, 264 blz., euro38 De zes jaar geleden overleden illustrator en schrijver Edward Gorey staat bij collega’s hoog aangeschreven met zijn bizarre verhalen in een wat ouderwets ogende grafiek. Maak kennis met een grote meneer.

50. La petite bibliothèque du tintinologue

Apostolidès, Baetens & Peeters, Champs Flammarion, 3 boeken in box, euro29 Wie goed voorbereid wil zijn op het eeuwfeest van Hergé, kan zijn voordeel doen met deze box met drie essentiële Kuifjeboeken: de bio door Benoît Peeters, Les métamorphoses de Tintin, alias de eerste serieuze analyse van Kuifje en ten slotte Hergé écrivain, een boek over de schrijverscapaciteiten van Hergé door Vlaming Jan Baetens.

Patrick Duynslaegher, Stefaan Werbrouck, Wouter Van Driessche, Gert Meesters, Raf Picavet en Piet G

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content