Met Source Code, zie bespreking in Focus nr. 16, is er een nieuwe titel toegevoegd aan het subgenre van de treinfilms. Met – wat had u gedacht? – een weekje vertraging enkele andere toppers die zich op de trein afspelen.

Shanghai Express 1932

Josef Von Sternberg stemde zijn film over een felbewogen treinreis door China volledig af op het ritme van een trein: alles – de dialogen, het dramatische ritme, de pauzes, de stilstanden, de schommelingen en de hypnotiserende sfeer – suggereert de cadans op de sporen.

The General 1926

Met zijn volmaakte mathematische gagopbouw maakt Buster Keaton van deze komedie een tijdloos filmballet. De film is gebaseerd op een echt incident uit de Amerikaanse burgeroorlog: de kaping door een groep noordelijke soldaten van een trein van de geconfedereerden. De stunts op de locomotief zijn nog altijd adembenemend.

The Narrow Margin 1952

Vinnige B-film van Richard Fleischer, over een trein die van Chicago naar L.A. spoort met aan boord drie boeven die een hinderlijke getuige moeten liquideren. Fleischer weet de benepen ruimtes van coupés en nauwe gangen weergaloos te exploiteren. Superieur aan de remake uit 1990.

The Tall Target 1951

Een jaartje voor Fleischer maakte ook Anthony Mann een bescheiden B-film die voortsnelt als een trein door de nacht en een mix is van kostuumdrama en film noir. Aan boord van een trein die anno 1861 Abe Lincoln naar Baltimore voert, bevinden zich een huurmoordenaar en een New Yorkse flik die de aanslag moet verijdelen.

The Lady Vanishes 1938

De beste film uit Alfred Hitchcocks Britse periode, een sprookjesachtige misdaadintrige aan boord van een oubollige trein volgestouwd met avonturiers, romantici, spionnen en excentrieke Britten die in een bedrieglijk spel van leugens en vermommingen verwikkeld geraken.

The Train 1964

Gespierd verzetdrama over sabotage tijdens WO II. Burt Lancaster is de treininspecteur die moet verhinderen dat een nazigeneraal Franse kunstschatten per trein het land uitsmokkelt. De ingewikkelde manoeuvres worden door John Frankenheimer feilloos in beeld gezet.

La bataille du rail 1945

Semidocumentair drama van René Clément over het verzet van Bretoense spoorweglieden tegen de Duitse bezetter. Een zeldzaam staaltje van Frans neorealisme.

Murder On The Orient Express 1974

Dit Agatha Christiemoordmysterie van Sidney Lumet is vooral een showcase van de magie van het treinreizen in de luxueuze eerste klasse in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het vertrek van de somptueuze Orient Express maakt meteen duidelijk wie de échte ster is in dit met vele filmvedetten volgestouwde Grand Hotel op wielen.

The Taking of Pelham One Two Three 1974

Vergeet de recente remake van Tony Scott: het origineel van Joseph Sargent is ’the real thing’. Dit gijzelingsdrama over de kaping van een treinstel in de New Yorkse metro is een puike sociaalrealistische en op mensenmaat gesneden actieprent.

Terror Train 1980

Door voormalige cutter Roger Spottiswoode efficiënt geregisseerd horrorritje op een huivertrein waarbij een studentenfuif in een afslachtingskoers uitmondt. Verbaast het u dat Jamie Lee Curtis aan boord is?

NOG MEER SPANNENDE TREINVERHALEN? GEEF ZE DOOR OP WWW.KNACKFOCUS.BE!

PATRICK DUYNSLAEGHER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content