De joystick in aanslag? Goed, hier komen de beste oorlogsgames van het moment, met zes klassiekers en twee nieuwkomers.

MechAssault (Xbox)

Vergeef ons de politiek incorrecte uitspraak, maar de explosies en brandende bossen in MechAssault ogen werkelijk prachtig. De visuele hoogstandjes in de game doen denken aan Star Wars, trouwens de inspiratiebron voor de reusachtige BattleMech-robottanks die hier over het scherm daveren. De processorkracht van de Xbox en de expertise van productiehuis Day 1 Studios zorgen ervoor dat MechAssault slaagt waar alle voorgangers faalden: ook in volle actie blijven haperingen uit en is de beeldkwaliteit top. Zodat je je volledig kan laten gaan aan het ‘stuur’ van een BattleMech. De omvang, het pantser en het wapentuig van je Mech geven je een natuurlijk voordeel tegenover je tegenstanders, maar denk niet dat de buit snel binnen zal zijn.

Prisoner Of War (PS2)

Als je als Amerikaans gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog wordt gevangengenomen door de Duitsers, maakt het niet meer uit welke tanks en wapens je had om hen klein te krijgen. In Prisoner Of War voer je een andere oorlog: je probeert te ontsnappen uit het gevangenenkamp. Voorwaarde voor succes is dat je hulp krijgt van medegevangenen en dat je het geschikte moment kiest voor een actie. Na een mislukte poging, beland je in de isoleercel. Of word je neergeschoten. In dat geval is het game over. Gaandeweg groeit het besef dat het streven naar vrijheid een strategie op iets langere termijn vergt. Het opzet is origineel, alleen jammer dat de tekeningen van de gevangenenkampen de verfijning missen die je in andere games wél aantreft.

Port Royale (PC)

Liever handelaar of liever piraat? Liever strategie of liever oorlog? In Port Royale heb je de keuze. Al moet je een beetje van alle markten thuis zijn om te overleven in het strijdgewoel tussen Spanje, Nederland, Engeland en Frankrijk, ten tijde van de kolonisatie van Amerika. De zestiende eeuw geldt bepaald niet als de ‘goeie ouwe tijd’ en dat zal je geweten hebben. Bedoeling is om carrière te maken als generaal of economisch genie, plunderaar of stedenbouwer, en liefst een combinatie van al die types. Klinkt behoorlijk moeilijk en dat is het ook, in die mate zelfs dat je regelmatig naar de handleiding moet grijpen om je volgende zet te bepalen. Het enige minpuntje in deze topgame, waar je wel enkele weken mee zoet bent.

Deus Ex: The Conspiracy (PS2)

J.C. Denton, een cyborg in dienst van de antiterrorismecel van de Verenigde Naties, moet een misdaadorganisatie opsporen die aan de haal is met een geneesmiddel voor een virus dat het voortbestaan van de wereld bedreigt. Tijdens zijn missie ontdekt Denton dat hij – natuurlijk buiten zijn wil om – deel uitmaakt van een grootschalige samenzwering. Het lijkt wel de korte inhoud van een sciencefictionthriller à la Blade Runner of Twelve Monkeys, wat aangeeft dat Deus Ex: The Conspiracy meer om het lijf heeft dan de gemiddelde oorlogsknaller. De game bundelt elementen uit het shooter-, het adventure– en het role playing-genre en is zo opgebouwd dat je een evenwicht tussen die elementen moet vinden. Goed voor een zelden geziene gameplay.

Operation Flashpoint: Resistance (PC)

Terwijl de nieuwe president Michail Gorbatsjov de glasnost verkondigt, proberen opstandige sovjetmilities het oude regime in stand te houden. Welkom in Operation Flashpoint, een van de mooiste success stories van de laatste jaren. Mooi, omdat de millionseller werd ontwikkeld door drie jonge gamefanaten uit Tsjechië, die een budget hadden van ongeveer nul cent, maar volhardden in boosheid omdat ze wisten dat ze een goed idee hadden. Met z’n drieën deden ze waar andere studio’s vijftig ontwikkelaars en vijf miljoen euro voor nodig hebben. Opvolger Operation Flashpoint: Resistance, gefinancierd met de inkomsten van de eerste game, bevat nieuwe features, nieuwe levels en mooiere graphics, meer bewegingsvrijheid en een speelveld dat een oppervlakte van 100 km2 bestrijkt.

Battlefield 1942: Road To Rome (PC)

Ondanks zijn technische tekortkomingen groeide Battlefield 1942 vorig jaar uit tot een groot succes. Benieuwd wat het wordt met Road To Rome, het nieuwe uitbreidingspakket waarin vele van die imperfecties zijn weggewerkt. Beeld en geluid hebben aan stabiliteit gewonnen, de multiplayer-modaliteiten voor onlinegaming zijn uitgebreid. Het ontbreken van nieuwe speltypes lijkt even een spelbreker te worden, maar de nieuwe locaties, wapens en transportmiddelen zorgen ervoor dat die ontgoocheling snel verdwijnt. Vooral het feit dat je je kan verplaatsen in een jeep, tank, bommenwerper of schip, maakt Road To Rome een zeldzaam genot. Je zou bijna vergeten dat je in de Tweede Wereldoorlog zit, een tijd waarin genot niet zo vaak in het emotionele register voorkwam.

Highland Warriors (PC)

Schotse trots is sterker dan een muur van beton. Dat moet blijken uit het nieuwe Highland Warriors, een eerbetoon aan de Schotten die in de dertiende eeuw strijd leverden tegen de Engelse koning, die hen wilde inlijven. In zekere zin herschrijf je hier de geschiedenis, maar het moge duidelijk zijn dat daar weinig inkt aan te pas komt. Na het bouwen van een kamp, trek je ten aanval. Zoals wel vaker bij real-time strategy-games, is het element strategie maar een dun laagje beschaving over rauwe moordlust. De grootste handicap van je troepen is dan ook hun overmoed. Een belangrijk verschil met andere titels uit het genre: het weer en de seizoenen. Een lekker zonnetje en een storm liggen in Schotland slechts vijf minuten uit elkaar. Dat maakt het klimaat een wapen, van jou maar evengoed van de ander.

Medal Of Honor: Allied Assault (PC) / Frontline (PS2)

Medal Of Honor grijpt je bij de keel zoals ook de film Saving Private Ryan dat deed. De game kan op visueel vlak niet tippen aan de camerakunsten van Steven Spielberg, maar die technische achterstand wordt gecompenseerd door het feit dat je zelf aan schut bent en alles dus intenser beleeft. Medal Of Honor: Allied Assault laat zich spelen op pc, het recentere Frontline is een aangepaste PS2-versie. Plaats van gebeuren is de kust van Normandië in de Tweede Wereldoorlog, waar de geallieerden een heroïsch gevecht leveren met de Duitsers. Als je vanop zee de kust probeert te bereiken, is meteen duidelijk: dit wordt geen eenvoudige klus. Aardig detail: je hanteert wapentuig dat daadwerkelijk in WO2 werd gebruikt, zoals de Colt.45 en het MG42-machinegeweer.

Door Bart Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content