Op 18 mei is het dertig jaar geleden dat Joy Divisionfrontman Ian Curtis de hand aan zichzelf sloeg. Om de immense invloed van Manchesters most miserable in de verf te zetten, zochten we tien welgemikte covers van hun songs uit.

1 NOUVELLE VAGUE – Love Will Tear Us Apart

De Franse popgroep stak allerlei punk- en newwavehits in een bossanovajasje en liet zo ook de grootste hit van Curtis en co jazzy en salonfähig klinken. Cocktailpunk.

2 THERAPY? – Isolation

De rockers injecteerden Isolation met een fikse dosis distortion en Noord-Ierse frustratie en pakten daarmee in betere tijden moeiteloos elke festivalwei in.

3 NINE INCH NAILS – Dead Souls

Trent Reznor, keizer van de industrial, wist Dead Souls op de soundtrack van The Crow naar zijn hand te zetten. Opvallend detail: hoofdrolspeler Brandon Lee stierf tijdens de opnames.

4 GRACE JONES – She’s Lost Control

Met behulp van de legendarische ritmesectie Sly & Robbie maakte het Jamaicaanse luipaard een stomende doch bevreemdende eightiesreggaeversie van She’s Lost Control.

5 LCD SOUNDSYSTEM – No Love Lost

James Murphy en kompanen huldigden Joy Division met een lekker gejaagde grootstadsversie van No Love Lost op de B-kant van single All My Friends.

6 RADIOHEAD – Ceremony

Na Curtis’ dood gingen de drie resterende leden verder als New Order, met Ceremony als hun eerste single. Thom Yorke en co hernamen het in een drie uur durende webcast.

7 HOT CHIP- Transmission

De onweerstaanbare Engelse nerds coverden Joy Divisions meest dansbare nummer ten voordele van Warchild, een organisatie die zich inzet voor kinderen in oorlogsgebieden.

8 THE RAVEONETTES – She’s Lost Control

De Deense noisetapijtenhandelaars lieten hun versie van She’s Lost Control remixen door Trentemöller. Het resultaat? Een onderkoelde The Jesus And Mary Chain voor de 21e eeuw.

9 THE KILLERS – Shadowplay

De emorockers uit Las Vegas eerden hun grootste voorbeeld met een wat verwijfde versie van Shadowplay en scoorden er nog een bescheiden hit mee ook.

10 MOBY – New Dawn Fades

Muzikale duizendpoot Moby rekent Ian Curtis tot zijn grootste muzikale helden en bewees dat door bij Jools Holland New Dawn Fades te spelen.

Bekijk fragmenten uit deze films op KNACKFOCUS.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content