Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Finale op dinsdag 1/12, vtm

M ijn Restaurant en De Beste Hobbykok van Vlaanderen hadden natuurlijk heel wat gemeen – het onderwerp, de groeiende hype, trekpleister Peter Goossens – maar op één punt leken ze wel elkaars spiegelbeeld. Zowel in het eerste als in het tweede seizoen transformeerde Mijn Restaurant gaandeweg naar een populariteitspoll en werd het koken zelf steeds meer naar de achtergrond verdrongen, zodat tegen het einde van de reeks de charme van het programma telkens grotendeels verdampte. De finale was twee keer een kwelling die je nauwelijks kon uitzitten, tenzij je tot de familie van de finalisten behoorde of aandelen had in een van de restaurants.

De Beste Hobbykok vanVlaanderen heeft net het omgekeerde traject gevolgd: de reeks begon als reality-tv van dertien in een dozijn, die met veel spectaculaire opdrachten en dramatische muziekjes de aandacht probeerde vast te houden. Als hobbykoks nadat ze een halve dag bij een chocolatier hebben rondgelopen een eigen praline moeten bedenken, of plotseling zonder enige voorbereiding een toren van soesjes moeten maken, krijgen ze niet zozeer de kans om hun talent te bewijzen, maar zijn ze veeleer de speelbal van programmamakers op zoek naar mooie, dramatische beelden. Zulke beelden hebben we in de afgelopen jaren echter al iets te veel gezien om er nog echt van op te kijken.

Gelukkig is De Beste Hobbykok van Vlaanderen na verloop van tijd soberder geworden, en toen de halve finales van start gingen, kon het programma eindelijk de hoge verwachtingen die we bij het begin hadden, waarmaken. Of toch gedeeltelijk: de overgebleven kandidaten moesten wel nog half Europa rondreizen om op bezoek te gaan bij de allerbeste chefs en om enkele kooktechnieken te aanschouwen die ze normaliter nooit meer zullen gebruiken – tenzij een van hen beslist om de keuken thuis tot een grillrestaurant om te bouwen. Maar ze mochten ook telkens zelf een gerecht bedenken en uitvoeren, zonder dat Peter Goossens en Sergio Herman als schoonmoeders over hun schouder stonden te kijken, maar zich beperkten tot proeven en commentaar geven. Op die momenten kwam De Beste Hobbykok van Vlaanderen in de buurt van het niveau van Masterchef, het populaire kookprogramma op de BBC.

De finale was logischerwijze de beste aflevering van de hele reeks. Het eerste kwartier, toen de makers nog eens overliepen wat er de voorbije maanden allemaal gebeurd was, vreesden we nochtans het ergste en meenden we even de gebakken lucht van Mijn Restaurant te ruiken. Maar zodra Claudia en Hedwig in de keuken waren aangekomen, draaide alles rond koken, rond wat zij op hun borden toverden en wat de tweekoppige jury ervan vond. Om Sergio Herman te citeren – het sappige Zeeuwse accent moet u er maar even bij denken: ‘Het was super.’

Lees nog meer recensies en bedenkingen in deblog Testbeeld op FOCUSKNACK .BE

Stefaan Werbrouck

Gelukkig is ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’ na verloop van tijd soberder geworden, en vanaf de halve finales kon het eindelijk de hoge verwachtingen die we bij het begin hadden, waarmaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content