De beste 10 boeken van 2018

1 © Getty Images/iStockphoto

1 Materiaalmoeheid

Marek Sindelka

Das Mag

Twee broers, op de vlucht, wanhopig op zoek naar het Utopia dat Europa heet. Een grimmige tocht, in een ijzeren taal gegoten door Tsjechisch wonderkind Sindelka.

2 De Spaanse griep

Laura Spinney

De Arbeiderspers

De grootste massamoordenaar van de twintigste eeuw was een onooglijk virus. Spinney schrijft een diepgravende biografie van een griep die miljoenen mensen de dood injoeg.

3 Census

Jesse Ball

Querido

Een vader maakt met zijn bijzondere zoon een laatste trip door het achterland van Amerika. Soms bevreemdend, soms ontroerend maar altijd messcherp.

4 Buiten de orde

Tomas Espedal

Wereldbibliotheek

Een oudere schrijver ontmoet een jong meisje. De Noorse treurwilg Espedal tovert een klassiek uitgangspunt om tot een schrijnende liefdesroman.

5 All That Remains

Sue Black

Doubleday (Engelstalig)

Forensisch antropoloog Black legt onze liefste vijand, de dood, op de dissectietafel en brengt zo een mooie ode aan het leven.

6 Voor het vergeten

Peter Verhelst

De Bezige Bij

Na het overlijden van zijn moeder brengt Verhelst zijn volledig taalarsenaal in stelling om de dood te bekampen. Caleidoscopisch meesterwerk van een Vlaamse topper.

7 Jij bent van mij

Peter Middendorp

Prometheus

Nederlands talent Middendorp stort zich op een waargebeurd moordmysterie. Ijzingwekkende blik in de menselijke afgrond.

8 Albert Speer

Magnus Brechtken

Thomas Rap

Albert Speer een nobele nazi? De Duitse historicus Brechtken maakt brandhout van Speers mythe en toont hoe noodzakelijk het is om waarheid van leugen te scheiden.

9 De geliefden van Allerheiligen

Juan Gabriel Vásquez

Signatuur

Een Colombiaanse auteur strijkt neer in de Belgische Ardennen en laat met zijn herfstige verhalen zien hoe weinig we van onze zuidelijke landgenoten weten. Prachtbundel.

10 De lange weg naar Rome

Francesca Melandri

Cossee

Het slotstuk van Melandri’s vadertrilogie focust op het Italiaanse kolonialisme en het verband met de huidige vluchtelingencrisis. Meeslepende én pijnlijke geschiedenisles.

3
3© Getty Images/iStockphoto
5
5© Getty Images/iStockphoto
6
6© Getty Images/iStockphoto
10
10© Getty Images/iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content