Nu zelfs Lieve Blancquaert er een heeft uitgebracht, hoeft het niet te verwonderen dat niemand nog weet hoeveel apps er intussen voor iPhone, iPad, Android en Blackberry zijn ontwikkeld. Maar welke vier zou de doorgewinterde muziekliefhebber en cinefiel op zijn minst eens moeten uitproberen? Knack Focus viste ze voor u uit het pak.

MUZIEK 22 TRACKS

Omdat op de vorige pagina al uitvoerig over de geneugten van Shazam wordt georakeld, staat de heilige graal onder muziekapps niet in dit lijstje. Geen bezwaar, want er is keuze zat. Neem nu de recent gelanceerde app van de online jukebox 22 Tracks. In Nederland, waar hij al langer beschikbaar is, staat de teller intussen op ruim tachtigduizend downloads – niet slecht voor een betalende app. In België is het wellicht wachten tot de lancering van de Brusselse editie in juni voor het er ook hier storm voor loopt.

22 Tracks werd op 22 oktober 2009 gelanceerd door twee Nederlanders, die door het digitale bos de muzikale bomen niet meer zagen. Ze vonden, niet helemaal onterecht, dat er te veel nieuwe songs op het internet worden gepleurd en je al een deejay moet zijn om dat allemaal te kunnen of willen bijhouden. Dus vraagt 22 Tracks elke maand aan 22 Amsterdamse deejays om 22 playlists van telkens 22 songs te maken. De ene playlist staat vol reggae, de andere focust op dubstep, er is een lijst met ‘originals’ (om te bewijzen dat de helft van wat in de charts staat gejat is) en er is zelfs een maandelijks overzicht van Nederlandse hiphop.

Dat laatste is vermoedelijk de reden waarom er straks na de Amsterdamse ook een Brusselse versie komt (en waarom er steeds meer Nederlandse coffeeshops worden gesloten). Op termijn is het zelfs de bedoeling om in 22 steden (lees: landen) actief te zijn. Dit zowel op het internet als via de handige app, die voor de perfecte soundtrack bij een zomerse picknick in the park zorgt.

BLOOM

Voor de ene de meest verslavende app, voor de andere de meest irritante. Bloom werd ontworpen door Brian Eno en Peter Chilvers, die samen al eens een ambientschijf plegen te maken. Met Bloom kunt u dat zelf ook doen. U kiest een mood en begint vervolgens op uw scherm te klikken om zo naast hypnotiserende cirkels ook esoterische composities, tja, op te wekken. Op de app zit ook een sleep timer, zodat het toestel zichzelf na een halfuur uitschakelt. Reuzehandig voor het geval u gaandeweg in slaap sukkelt.

GRIID

Technopionier Richie Hawtin was niet alleen zo visionair om als een van de eerste muzikanten met een iPad op tournee te trekken, hij was ook slim genoeg om de apps die hij daarvoor had laten ontwikkelen te commercialiseren. De belangrijkste heet Griid, een controller en mixer waarmee je live kan spelen. Het ingenieuze zit hem in het feit dat je met je vingers op een en hetzelfde scherm kunt werken, terwijl je vroeger op je laptop tientallen taps had openstaan die je met je muis of externe controller moest bedienen.

DECIBEL METER PRO

De natte droom van Joke Schauvliege. Decibel Meter Pro laat (net als een batterij gelijkaardige apps) zien hoeveel decibels er in de lucht hangen, zodat concertgangers weten wanneer ze hun oordopjes moeten bovenhalen en clubuitbaters wanneer de politie onderweg is om de boel te sluiten. Frappante vaststelling: dit artikel tikken was goed voor gemiddeld 48 decibel, met pieken tot 78 (op het moment dat ik de naam Joke Schauvliege typte en de hond naast de deur – echt waar – spontaan begon te janken).

FILM WARNER BROS. APP EDITIONS

Hoewel je er in de VS hele seizoenen van Glee op kunt kopen of huren, en inmiddels zelfs Black Swan er in HD op verkrijgbaar is, telt de Belgische iTunes Store niet één tv-serie, laat staan een langspeelfilm. Volgens sommigen komt dat omdat er in Europa te veel verschillende filmverdelers zijn om deals mee te sluiten. Nochtans: platenlabels zijn er nog veel méér, en daarmee lukt het dus wel. Bovendien is het in Duitsland en Frankrijk sinds kort wél mogelijk om films te downloaden, dus waarom hier niet? Niemand die er op kan of wil antwoorden.

Filmmaatschappij Warner Bros. was het beu om op Godot dan wel Steve Jobs te zitten wachten, en vond een andere manier om zijn films via de iTunes Store aan de man te brengen: door ze als apps te verkopen. Een geniaal idee, en heus niet alleen omdat een mens zo op zijn iPad ook eens iets anders heeft om naar te kijken dan tv (via Yelo van Telenet). Bijkomende voordelen zijn dat je zulke apps het ‘design’ van de film kan aanmeten, en dat je ze daarnaast vol extra’s kan proppen.

Op de App Edition van Inception, dat onlangs samen met The Dark Knight de spits mocht afbijten, staan een groot aantal korte productiedocumentaires én een prequel van de film in de vorm van een stripverhaal, The Cobol Job. Uiteraard biedt de app ook de mogelijkheid om over de film te tweeten terwijl je ernaar zit te kijken – zodat je er nog minder van begrijpt en het bijgevolg nog minder opvalt dat Inception maar een lege doos is. En daar zat u kennelijk op te wachten, want een week na de release stond de iTunesteller van zowel Inception als The Dark Knight al op dertienduizend downloads.

IMDB

Mogelijk een nogal voorspelbare nummer twee, maar ook op uw smartphone is The Internet Movie Database ontegensprekelijk de grootste filmdatabase. De app ervan zit zelfs in de – dat bestaat dus echt – starterskit van de iTunes App Store, en zorgt ervoor dat je op een bijzonder handige en overzichtelijke manier opzoekwerk kan verrichten. Om maar te zeggen: don’t leave home without it. En al zeker niet als je van plan bent om aan een filmquiz deel te nemen.

RUNPEE

Verstokte cinefielen zullen huiveren bij de gedachte, maar RunPee vertelt u preciés wanneer er tijdens een film een dood moment aankomt en u dus gerust een plaspauze kunt nemen. Het weinige dat u daarbij mist, doet de app u wel uit de doeken. Zo’n 34 minuten ver in The Green Hornet zegt Axford bijvoorbeeld ‘ it’s going to be a long day‘. Vanaf dan hebt u vier minuten om naar het toilet te gaan. Wat er in die tijd ‘gebeurt’? ‘ Lenore enters the news offices. Britt and Kato think she is hot and behave a little stupidly. It turns out Lenore is Britt’s new secretary.’

HOME THEATER GLOSSY

Op de valreep moesten we nog kiezen tussen déze app en de RoboCop Soundboard (met de beste oneliners uit de film; leuk voor op feestjes). Home Theater Glossy is echter de interessantste van de twee, ook al is hij extreem nerdy. De app omvat de definitie van honderden termen die op de verpakking van onder meer projectoren, dvd-spelers en Blu-rays staan: letterbox, kHz, subwoofer, chroma level, 480i, Dolby EX, enzovoort. Wie ze allemaal uit het hoofd leert, mag zich een gediplomeerde geek noemen. En bij Vanden Borre solliciteren.

DOOR BEN VAN ALBOOM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content