DE APOCALYPS EN HOE HEM TE OVERLEVEN

Als de Maya’s gelijk hebben, is de Apocalyps dra hier. Maar er is ook goed nieuws: als doorgewinterde filmkijkers hebben wij ons al jaren op het ergste voorbereid en daarom kunnen we u hier onze cinefiele survivalgids aanbieden. Wat te doen als het einde van de wereld komt?

HET WAREN DE ZOMBIES

HOE TE HERKENNEN

Uw recent overleden bomma is net weer levend geworden, wandelt met bloeddoorlopen ogen tergend traag op u af en prevelt iets dat verdacht veel als ‘must eat brains’ klinkt.

SURVIVALFILMKITTheLast Man on Earth (1964), Dawn of the Dead (1978), 28 Days Later (2002), I Am Legend (2007), Planet Terror (2007)

WAT TE DOEN

U hebt geluk: onder de apocalyptische ruiters zijn zombies veruit de traagsten. Tijd genoeg om uw sniper rifle op te pikken, een gezellige hoge plek uit te zoeken en uw headshot skills te oefenen. Extra stijlpunten als u modieus het einde der tijden ingaat met een mitrailleurbeen. Mijd wetenschappers, legerpersoneel, overheidswaarnemers en vrienden die net door een zombie gebeten zijn, maar zeggen ‘dat het nog wel gaat’, en u zou moeten overleven.

HET WAREN DE ALIENS

HOE TE HERKENNEN

Reuzegrote vliegende schotels hangen boven uw hoofd, terwijl slijmerige edoch verstandelijk superieure wezens u en het volledige mensenras tot slaaf proberen te maken. Of gewoon integraal uit te roeien. Kan ook.

SURVIVALFILMKITInvasion of the Body Snatchers (1978), Independence Day (1996), Mars Attacks! (1996), War of the Worlds (2005)

WAT TE DOEN

Geen zorgen: het ziet er erger uit dan het is. Aliens mogen dan superieur zijn, ze hebben een hoogst voorspelbare death ray-aversie voor architecturale symbolen. Zoals daar zijn: het Witte Huis, het Empire State Building, het Vrijheidsbeeld, de Golden Gate Bridge en bruggen tout court. Blijf weg uit grote Amerikaanse steden en uw kans op overleven stijgt tot 90 procent. Sluit ramen en deuren en wacht tot een outside-the-boxdenker binnen het Amerikaanse leger met een oplossing komt.

HET WAS DE ATOOMBOM

HOE TE HERKENNEN

Aan de horizon staan een reeks paddenstoelvormige wolken. Uw geigerteller gaat in het rood. Tina Turner heeft haar strakste jurk aangetrokken.

SURVIVALFILMKITOn the Beach (1959), Mad Max (1979-1981-1985), Logan’s Run (1976)

WAT TE DOEN

De apocalyps zelf overleven valt wel mee – gewoon níét onder de paddenstoelwolk gaan staan zou voldoende moeten zijn. De nucleaire wolk achteraf overleven is andere koek. Het beste plan is vluchten: naar een afgesloten biodome (Logan’s Run), naar een ruimteschip (Star Trek: First Contact) of naar Australië (Mad Max). Als u dan toch voor dat laatste kiest en ginds een nieuw bestaan probeert op te bouwen: handige automecaniciens hebben een comparatief voordeel in de postapocalyps – net zoals excentrieke kappers, vreemd genoeg. Cagefighter is dan weer een risicovollere beroepskeuze.

HET WAS DE KOSMOS

HOE TE HERKENNEN

De aardas staat wat schever dan gewoonlijk, dat puntje in de lucht blijkt een naderende asteroïde te zijn en de zon is plots wel erg bedrijvig – of net niet.

SURVIVALFILMKIT Armageddon (1998), Deep Impact (1998), Sunshine (2007), 2012 (2009)

WAT TE DOEN

Niet veel dat u kunt doen, nietwaar? In de buurt van wetenschappers rondhangen komt nog het dichtste bij een plan. De apocalyps zal er een met special effects zijn: neem uw tijd om van de spectaculaire vulkaanuitbarstingen, aardscheuren en overstromingen te genieten – al zal dat snel gaan vervelen, weet u dankzij Michael Bay. Mocht u toch komen te gaan, trek u dan op aan de gedachte dat zelfs Bruce Willis het loodje zal leggen.

HET WAS HET KLIMAAT

HOE TE HERKENNEN

Uw zolder staat onder water.

SURVIVALFILMKIT

Waterworld (1995), The Day after Tomorrow (2004)

WAT TE DOEN

Te laat om spaarlampen te kopen, aan dikketruiendag mee te doen en vaker voor korte afstanden de fiets te nemen: de wereld is om zeep en het is uw schuld. Geen tijd om te kniezen evenwel: blaas uw rubberboot op, haal uw harpoen van het schap en reis de wereld rond op zoek naar een mythisch eiland dat u hebt gelokaliseerd op een kaart die toevallig in uw bezit is. Blijf uit de buurt van Kevin Costner-lookalikes: die teenvliezen zouden wel eens besmettelijk kunnen zijn.

WAT WAS HET NU EIGENLIJK?

HOE TE HERKENNEN

U hebt geen idee wat er gebeurd is. Uw medeoverlevenden spreken in wollige terminologie als ‘De Dag Dat Het Gebeurde’ over de apocalyps. Als u het zich probeert te herinneren, ziet u enkel een reeks vage suggestieve journaalflarden, gevolgd door een hel wit licht.

SURVIVALFILMKIT

The Road (2009)

WAT TE DOEN

Tenzij u winkelkarretjes fabriceert, bent u in de spreekwoordelijke aap gelogeerd. Volgens de cinefiele checklist vertoont uw einde der tijden verdachte overeenkomsten met The Road – géén goed nieuws. In het beste geval trekt u met uw zoon door het land, achternagezeten door een bende woestelingen. Op zich prima bonding, tot hij u – trauma! – voor zijn ogen ziet sterven. In het slechtste geval eindigt u in een kelder als versnapering voor een bende kannibalen. In ieder geval: de apocalyps zal er teleurstellend grauw en triest uitzien. Ach, het is gelukkig niet The Happening geworden. Dat is ook wat waard.

DOOR GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content