De afgelopen jaren LIETEN Gorillaz ZICH VERSTERKEN DOOR een pak oude en minder oude bekenden. Een overzicht.

Dangermouse werd wereldberoemd met zijn Grey Album, een kruising tussen ‘de witte’ van The Beatles en ‘de zwarte’ van Jay-Z. Voor Demon Days nam hij plaats achter de mengtafel.

Dan ‘The Automator’Nakamura aka ’the King of Beat’ verwierf faam voor het knoppenwerk op Gorillaz. Hij mag ook Eels en Beck tot zijn (tevreden) klanten rekenen.

De La Soul bewezen in de jaren ’90 dat hiphop méér kan zijn dan gouden kettingen en schuttingtaal. Op Demon Days mogen ze laten horen dat ze Het nog steeds niet verleerd zijn.

Del Tha Funkee Homosapien begon zijn carrière als rijmelaar bij Ice Cube. Voor Gorillaz werd hij Tha Funkee Homosapien getypecast als gastrapper. Hij kroop in de huid van Russel.

Dennis Hopper kent u van Rebel Without A Cause, Easy Rider en Apocalypse Now. Op Demon Days geeft hij een spoken word over een apenhoofd dat vuur vat.

Ibrahim Ferrer genoot in alle rust van zijn pensioen op Cuba, tot Ry Cooder er met vakantie ging. De Buena Vista Social Club-veteraan is te horen op Gorillaz.

Ike Turner zal de geschiedenis ingaan als ‘de rotzak die zijn echtgenote bont & blauw sloeg’, maar mag op Demon Days nog eens bewijzen dat hij ook een grandioze zanger is.

Liam Gallagher van Oasis heeft nog steeds géén lidkaart van Gorillaz, al geeft Damon Albarn de hoop niet op. ‘Het zou ‘m deugd doen. Kan-ie eindelijk nog eens een goed nummer zingen.’

Martina Topley-Bird was jarenlang de zangeres/bijzit van Tricky en bracht vorig jaar een eerste soloplaat uit, Quixotic. Op Demon Days heeft ze een duet met Roots Manuva.

Neneh Cherry deed in de eighties allerlei hoogst opwindende dingen met koersbroeken en hiphop. Vóór Demon Days leende ze haar stem al aan Massive Attack, Air, Tricky, R.E.M. en Vele Anderen.

Roots Manuva is een Jamaicaanse Londenaar die te boek staat als de peetvader van The Streets en Dizzee Rascal. Op Demon Days is hij samen te horen met – juist – Neneh Cherry.

Shaun Ryder van Happy Mondays was lang geleden de grootste xtc-gebruiker van de Madchester-scene en probeert sindsdien zijn leven te beteren. Hij is te horen op Demon Days.

Steven Spielberg zorgde voor een ware Gorillaz-hype in de Verenigde Staten door Murdoc & Co een langspeelfilm aan te bieden. Geestelijke vaders Albarn en Hewlett weigerden beleefd.

Talking Heads lieten zich op Gorillaz vertegenwoordigen door Tina Weymouth en Chris Frantz. Eerder werkte het duo ook al samen met Shaun Ryder. It’s all in the family, inderdaad .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content