Het minste wat je van Paul Thomas Anderson kan zeggen, is dat hij je niet vergeet als je eenmaal met hem hebt samengewerkt. Zo wordt een van de schoonbroers in Punch-Drunk Love gespeeld door ene Larry Ring, die mee de locaties verzorgde voor de film en voor Boogie Nights en Magnolia. Maar het is vooral op het vlak van acteurs dat Anderson bijzonder honkvast is. Op nauwelijks een handvol films heeft de cineast al een heel netwerk uitgebouwd, en lang niet alleen voor de bijrollen. ‘Het is een familie van mensen met wie ik werk en bij wie ik me comfortabel en gelukkig voel’, zegt de cineast. Een overzicht.

Vaste kliek

Philip Baker Hall

Rol in de korte film Cigarettes and Coffee, Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia

Profiel: De éminence grise van het gezelschap, een veteraan van theater, film en televisie. Jan Verheyen kent hem trouwens ook, want Hall speelde mee in zijn Hollywoodavontuurtje The Little Death.

Philip Seymour Hoffman

Rol in Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia, Punch-Drunk Love

Profiel: Een van de meest gerespecteerde acteurs van zijn generatie, een man die er geen probleem mee heeft om zich weinig aantrekkelijk of sympathiek voor te stellen.

John C. Reilly

Rol in Hard Eight, Boogie Nights, de korte film Flagpole Special, Magnolia

Profiel: De trouwe karakteracteur. Vaak te zien in de rol van de ietwat naïeve goeie lobbes. Kreeg dit jaar een oscarnominatie voor zijn bijrol in Chicago.

Kind aan huis

Luis Guzmàn

Rol in Boogie Nights, Magnolia, Punch-Drunk Love

Profiel: Puerto Ricaans van afkomst, uitstekend geschikt voor onbetrouwbare sujetten. Trouwens ook een vaste klant bij Steven Soderbergh.

Melora Walters

Rol in Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia

Profiel: 34-jarige actrice die haar carrière begon met Dead Poets Society, maar vooral bekend werd door haar vertolking als onevenwichtige jonge vrouw in Magnolia.

Dichte vriend

Thomas Jane

Rol in Boogie Nights, Magnolia

Profiel: Heeft lang op zijn doorbraak moeten wachten maar lijkt nu toch naam te maken, getuige zijn rol in The Sweetest Thing en de Stephen King-verfilming Dreamcatcher.

Ricky Jay

Rol in Boogie Nights, Magnolia

Profiel: Een van de vaste acteurs van David Mamet.Is daarnaast ook een gerenommeerd kaartgoochelaar.

William H. Macy

Rol in Boogie Nights, Magnolia

Profiel: Sinds zijn verbluffende prestatie in Fargo de Trieste Loser bij uitstek. Speelde in Boogie Nights de cameraman die lijdzaam toeziet hoe zijn echtgenote, een pornoactrice, het met Jan en alleman doet.

Alfred Molina

Rol in Boogie Nights, Magnolia

Profiel: Gerespecteerde Britse acteur die vaak de slechterik mag neerzetten. Speelt momenteel iedereen van het scherm als Diego Rivera in Frida.

Julianne Moore

Rol in Boogie Nights, Magnolia

Profiel: Haar dubbele oscarnominatie voor The Hours en Far from Heaven zegt genoeg.

Robert Ridgely

Rol in Hard Eight, Boogie Nights

Profiel: Oude vriend van Andersons vader. Was in Hard Eight de uitbater van de Keno-bar, en kreeg in Magnolia de rol van de kolonel, die Anderson speciaal voor hem had geschreven.

Door Ruben Nollet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content