Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

E.T. PHØNE HØME – Prijswinnaar Steven Dupré paart Vikings met buitenaardse wezens en baart een boeiend verhaal vol actie en humor.

Steven Dupré

Stripgilde & Dupré, 214 blz., euro 14,99.

In deze tijden van Cowboys and Aliens zijn we de vreemdste combinaties gewoon, maar onze wenkbrauwen kwamen toch automatisch in een ongemakkelijke positie te staan toen we lazen dat Steven Dupré – kersvers winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip – in zijn nieuwe serie Midgard Vikings en aliens zou samenbrengen. Sinds zijn allereerste serie Wolf wisten we al dat Dupré in het Scandinavische verleden en de bijbehorende mythologie een bron zag voor humoristische strips, maar hoe hij dat met buitenaardse wezens zou verzoenen, bleef een pregnante vraag.

Ook al was het al eens lichtjes voorgedaan in Thorgal, de uitgevers bij wie Dupré met het project leurde, reageerden aanvankelijk niet bijster enthousiast. Het typeert doorzetter Dupré dat hij de Nederlandstalige versie van Midgard nu onderbrengt in een nieuw uitgeefinitiatief van de Stripgilde, zeg maar de stripauteursbond. De auteurs betalen er de hele productie van het boek zelf, maar krijgen ook het grootste deel van de opbrengst. Zo nemen ze zelf de controle over het uitgeefproces over, al is het nog een open vraag of dit systeem duurzaam zal blijken.

Aan de kwaliteit van Midgard zal het alvast niet liggen. De meest gehoorde omschrijving is ‘een Vlaamse manga’, omdat Dupré op klein formaat en in zwart-wit een heel filmisch verhaal vol actiescènes vertelt. Je kunt het dikke boek aan twee kanten beginnen te lezen. Aan de ene kant vertelt De inval hoe een ongehoorzame alien aan zijn straf probeert te ontsnappen en daarbij op de middeleeuwse aarde crasht. Aan de andere kant van het boek vergrijpen rovende Vikings zich na een rampzalig afgelopen plundertocht aan een Iers klooster. Precies in het midden komen de twee verhaallijnen samen.

Het was te lang geleden dat Dupré nog eens zijn eigen verhaal had geschreven. Hij speelt zijn kwaliteiten hier maximaal uit: Midgard is bijzonder vlot, helder en toegankelijk verteld. Bij Vikings en natuurscènes voelt de tekenaar zich nog steeds op zijn gemak en zijn wat bizarre gevoel voor humor maakt de mix compleet. Midgard brengt kortom al het vakmanschap van Dupré samen in zijn allerbeste strip tot nog toe. Ook leesbaar voor wie Vikings en aliens gewoonlijk maar saaie pieten vindt.

GERT MEESTERS

Partner Content