Ben Van Alboom
Ben Van Alboom Freelance journalist

Ladidadidadida – Hoe langer David Bowie uit de spotlights blijft, hoe twijfelachtiger het wordt dat hij ooit nog op tournee gaat. Dit intieme concert uit ’99 moet de pijn zien te verzachten.

VH1 Storytellers

EM

Storytellers is een van de langstlopende programma’s op VH1. Sinds 1996 kwamen ruim zeventig legendarische muzikanten, onder wie Elvis Costello, Elton John, Pearl Jam en de Bee Gees langs om een intieme set te spelen én anekdotes over hun carrière te vertellen – vandaar de titel.

‘Meestal maken artiesten van de gelegenheid gebruik om gelijk een nieuwe plaat te promoten, door nieuwe nummers af te wisselen met klassiekers’, aldus producent Bill Flanagan. ‘Maar toen David Bowie ons zijn setlist doorstuurde, had ik zin om hem op zijn bakkes te slaan.’ Eigenlijk staat in het boekje bij deze cd/dvd ‘ talk some sense into him‘, niet ‘ knock some sense into him‘, maar dat laatste is ongetwijfeld wat Flanagan dacht. Dan had hij eindelijk Bowie kunnen strikken, was die enkel bereid om twee songs uit zijn (toen) nieuwe plaat hours… te spelen, en verder alleen onbekende nummers.

Bowie kon toch overtuigd worden een potige versie van China Girl en wat flarden Life On Mars? en Rebel Rebel neer te zetten – dat laatste nummer duurt welgeteld 25 seconden en eindigt met ‘ ladidadidadida‘. De rest van de (voortreffelijke) set bestaat uit onder meer Word On a Wing en Can’t Help Thinking About Me, de eerste single van Bowie ‘met de slechtste lyrics uit mijn carrière’. Met de compositie is echter niets mis, en zoals de zanger over het nummer en de rest van zijn oeuvre vertelt, vergeef je hem teksten als ‘ My girl calls my name. Hi, Dave. Drop in, see around, come back if you’re this way again.’

Van de overige anekdotes onthouden we vooral die over Iggy Pop, Marc Bolan en het toilet van Shirley Bassey. En we leren dat de kinderen van Bowie moeten genoten hebben van de verhaaltjes die papa voor het slapengaan vertelde – het icoon doet zowaar zelfs stemmetjes na! Maar de dvd heeft ook een groot gebrek: hij duurt amper 45 minuten. ‘ There are so many stories I could tell you‘, zegt Bowie in het begin van de aflevering. 0’ I wish I had more time.’ Wij ook.

Ben Van Alboom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content