We hadden het kunnen denken: David Bovées cultuurhelden zijn een al even grote smeltkroes als zijn nieuwe plaat ‘Camping Shaâbi’. ‘Think of One is amateurrally.’

* In welk boek ben je bezig?

Momenteel herlees ik Nada Brahma (van J.-E. Berendt met als subtitel ‘Die Welt ist Klang’ , naar het Nederlands vertaald als ‘De wereld is geluid’, nvdr), een Indisch boek over wiskundige verhoudingen in de muziek. Eén voorbeeldje: als je materie tot in de kleinste partikels onderverdeelt, bekom je elektronen die trillen. Trillingen zijn muziek, vandaar dus de titel.

* Geloof je in dat soort theorieën?

Ik filter er de kwatsj uit, maar ik zal toch een paar inzichten onthouden. Ik besef nu dat ik de schoonheid van wiskunde veel te laat heb ingezien. Akkoord, Think of One is allesbehalve mathematisch, maar ik hou stiekem wel van exacte, elektronische muziek.

* Zoals?

Autechre. Tijdens hun concert was de zaal compleet verduisterd. Het enige wat we zagen, waren twee lampjes boven de lap- topschermen van twee computernerds. En toch was het spannend om te zien én te horen, want die muziek wordt helemaal ter plekke in elkaar gevezen. Bij te veel elektronische acts heb ik het gevoel dat er niets kan mislopen, omdat alles op tape staat. Bij M.I.A. bijvoorbeeld, dit jaar op Pukkelpop.

* Ook leuke dingen gehoord op Pukkelpop?

Ja, Eagles of Death Metal. Die gasten kwamen op en pakten met- een heel de wei in alsof het een klein clubje was. Een energieboost en een stroom van goede vibes, zalig om te zien. Ook Iggy Pop was die dag trouwens super.

* Heb je fetisjregisseurs?

Van een maat heb ik ooit een dvd-box van Stanley Kubrick gekregen, waar ik erg blij mee ben. The Coen Brothers vind ik ook heel goed. En Jacques Tati natuurlijk. Fantastisch, die sfeer in Trafic!

* Wat is de plaat van je jeugd?

Unknown Pleasures van Joy Division. De hoes van die plaat alleen al: zo sober en krachtig. Zelf had ik de muziek uiteraard op cassette. Als ik daar nu opnieuw naar luister, merk ik hoe diep die muziek nog steeds zit.

* Think of One was ooit een rondreizende band die trouwfeesten opluisterde. Wie mag op jouw huwelijk optreden?

Boek tijdens de receptie maar Kocani Orkestar, een zigeunerband. Een beetje later mag Roni Size komen en daarna Sly & Robbie. En als iedereen tegen dan nog niet naar huis is, laat ik DJ Javiel afsluiten. Die kerel draait van alles door elkaar: van Coltrane tot het grofste gitaargeweld. Oh, en als er iemand afbelt, mag Mustafov invallen. Dat is een hele straffe band uit Macedonië die volksmuziek speelt. Ze mogen van mij zelfs een jammeke doen met Roni Size.

* Met wie wil jij graag eens jammen?

Joe Zawinul mag flippen aan de toetsen. Daar wil ik wat softe zang overheen, bijvoorbeeld van Sade. De drummer van The Queens of The Stone Age en de gitarist van Rage Against The Machine mogen ook meedoen. Als ik één blazer mag kiezen, dan wordt het Michael Brecker. Hij speelt erg klassiek, maar ik hou er wel van. Hij heeft mooie dingen opgenomen met jazzgitarist Pat Metheny. Uitzonderlijk, want Metheny’s klank én kapsel sucken doorgaans.

* Hij lijkt uiterlijk wat op Fabrizio Cassol.

Ik heb erg veel respect voor die man (frontman-saxofonist van Aka Moon, nvdr). Er heeft eens iemand gezegd: ‘Fabrizio Cassol is met Formule 1 bezig, Think of One met veld- rally voor amateurs.’ Dat is niet eens een belediging. We rijden in dezelfde richting, maar dat is het dan ook.

Think of One speelt op 24 oktober in de KVS Brussel, op 30 oktober in Vooruit Gent en op 2 november in Trix Antwerpen. De nieuwe plaat ‘Camping Shaâbi’ ligt vanaf eind oktober in de rekken. www.thinkofone.be

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content