1977 Matthias Schoenaerts ziet het licht, zoon van Dominique Wiche en Julien Schoenaerts.

1987 Julien Schoenaerts gaat na een lange afwezigheid bij Dominique en zijn zoon wonen. Vader en zoon Schoenaerts staan samen op de planken in De Kleine Prins. Matthias: ‘Theater was de enige manier om het gat tussen mij en mijn vader te vullen. Het was een intense en intieme samenwerking, al werd er dikwijls geroepen en gescholden. Mijn vader en ik, wij waren twee heethoofden. Dat zorgde vaak voor vuurwerk.’

1999 Julien Schoenaerts, als bij wonder opgestaan uit een diepe coma, gaat bij de 21-jarige Matthias wonen. Matthias volgt toneel bij Dora van der Groen.

2001 Matthias maakt zijn filmdebuut in Meisje. Regisseur Dorothée van den Berghe: ‘Ik castte Matthias omdat hij met me meedacht. Hij nam me zelfs mee naar het appartementsblok van zijn grootouders aan Brussel-Noord, omdat zijn personage volgens hem in zo’n omgeving woonde.’ In de zomer organiseert Matthias een groot muurschilderfestival. 60 artiesten van over de hele wereld komen naar Antwerpen om er op 4 dagen 1500m2 muur te beschilderen.

2002 Tom Barman vraagt Matthias voor Any Way The Wind Blows, in de rol van Chouki. Matthias is ‘Shooting Star’ voor België op het Filmfestival van Berlijn. In de zomer organiseert hij opnieuw een muurschilderfestival.

2003 Matthias is te zien in Ellektra (Rudolf Mestdagh). Voor de laatste keer organiseert hij in de zomer een muurschilderfestival.

2004 Matthias is te zien in verschillende bekroonde kortfilms.

2005 Matthias speelt Dennis in Dennis Van Rita (Hilde Van Mieghem), een bijrol in Zwartboek (PaulVerhoeven) en hoofdrollen in eenpaar kortfilms die internationaal inde prijzen vallen.

2006 Matthias draait de Franstalige kortfilm Retour (Nicolas Bruyelle). Zijn vader overlijdt in september.

2007 Matthias speelt hoofdrollen in Linkeroever (Pieter Van Hees) en De Muze (Ben van Lieshout), een film gebaseerd op Portret van een Jongeman van J.M. Coetzee .

2008 Matthias krijgt grote rollen in Loft (Erik Van Looy en Bart De Pauw) en in De Keyser van de Smaak (Frank van Passel). Momenteel werkt hij met Dorothée van den Berghe aan haar nieuwe langspeelfilm My Queen Karo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content