1982 Jonas Geirnaert ziet het licht op 28 juli. Hij groeit op in Sint-Kruis-Winkel in Oost-Vlaanderen. Zijn vader vindt koekjes uit, zijn moeder is logopediste.

1994 Gelukkige jeugd. Volgens de overlevering gaat de kleine Jonas erg op in allerlei eenzame hobby’s: stenen verzamelen, sterren kijken, pianospelen en tekenen. Met zijn neef Lieven Scheire zet hij familiefeestjes op stelten. Op hun twaalfde maken ze een parodie op de Thunderbirds: de Blunderbirds.

1997 Puberteit. Jonas speelt keyboards bij een hardrockgroepje: The Purpose Of Puke. Op sportkamp ontmoet hij een monitor die animatiefilm studeert. Het wordt een Aha-erlebnis.

1999 Jonas gaat animatiefilm studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij volgt een cursus bij de Belgische Improvisatie Liga. Met zijn neef Lieven verzint hij sketches voor wat later Neveneffecten zal worden.

2002Neveneffecten laten van zich horen in Man Bijt Hond, waar ze in het rubriekje Zonder Handen een teddybeer van De Droomfabriek molesteren. Ze worden afgevoerd met het grootste aantal nee-stemmen ooit. Koen De Poorter is één van de weinige kjkers die hen wél grappig vindt, en mag hen vervoegen. Later promoveert ook Jonas’ klasgenoot Jelle De Beule van technicus tot Neveneffect.

2003 Jonas maakt het satirische kortfilmpje The All American Alphabet. Het wordt geselecteerd voor 26 festivals. Neveneffecten maken met hun absurde humor furore in het comedycircuit. Ze halen de finalevanHumo’s Comedy Cup en winnen als eerste Vlamingen het Groninger Studenten Cabaretfestival.

2004Flatlife, Jonas’ afstudeerfilmpje, wint de Prijs van de Jury op het 57e Festival van Cannes. Tijdens zijn acceptance speech roept Jonas de wereld op om niet voor George Bush te stemmen.

2005 Neveneffecten maken voor Woestijnvis en Canvas een titelloze comedyreeks. In een aantal pseudodocumentaires worden onopgeloste mysterie ontrafeld als: ‘Wat is de bron van de E40?’ De theatershow Zinloos Geweldig gaat in première.

2006 Neveneffecten brainstormen mee voor de tweede reeks van Het Geslacht De Pauw. Jonas heeft een gastrolletje als Oost-Europese loodgieter. Willy’s en Marjetten komt op televisie. De hoogst absurde humor van Neveneffecten en Bart De Pauw, op zondagavond op één, lokt een storm van reacties uit. Kijkers houden ervan, of haten het. De sketches worden een grote hit op YouTube.

2008 Zinloos Geweldig komt uit op dvd. Een tweede reeks van het zelfgetitelde Neveneffecten wordt in oktober op Canvas verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content