1976 Annelies Verbeke ziet het licht op6 februari, volgens de overlevering ‘ de koudste dag van het jaar‘. Haar vader is jurist en gelegenheidsdichter, haar moeder verpleegster.De jonge Annelies groeit op in Londerzeel, een dorpje tussen Antwerpen en Brussel. Op haar vijfde weet ze al dat ze schrijfster wil worden. Op haarzevende krijgt ze een broertje.

1994Germaanse taal- en letterkundeaan de universiteit Gent. Annelies studeert Engels en Nederlands en een aanvullende opleiding scenarioschrijven aan het Rits in Brussel.

2001Workshop scenariotraining aan het Mediterranean Film Institute in Griekenland. Annelies: ‘Ik was de jongste, de enige zonder imposant cv. Maar ik heb er enorm veel opgestoken. Ik geraakte er van mijn faalangst af, ook. Het enthousiasme van mijn medecursisten gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost.’ Annelies werkt als lerares en parttime secretaresse, en pent na haar uren een debuutroman bij elkaar.

2003Slaap! verschijnt en krijgt jubelrecensies in de Nederlandse en Belgische pers. NRC Handelsblad noemt het ‘sinds Blauwe maan-dagen van Arnon Grunberg het meest indrukwekkende debuutin de Nederlandse letteren‘. Het scenario Dogdreaming van Annelies wordt geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn. Stichting Roeping bombardeert haar tot een van de meest belovende Belgen onder de 30 jaar.

2004 Vlaamse Debuutprijs en de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs voor Slaap! Het boek haalt ook de longlist van de AKO en de Libris Literatuurprijs en het Nederlandse productiehuis IdtV koopt de rechten voor een verfilming. De kortfilm Romance van Douglas Boswell gaat in première, met een scenario van Annelies. De film wint prijzen in onder meer Spanje en Polen.

2005Slaap! wint het Gouden Ezelsoor.Annelies schrijft Troosteloos, een theaterstuk van tien minuten. Ze heeft columns in wijlen het maandblad Deng en NRC Handelsblad.

2006Reus verschijnt, de tweede romanvan Annelies. Annelies doet ook De Internationale, een reeks literaire voorstellingen aan de zijde van haar collega Tom Naegels.

2007Groener Gras verschijnt, een verhalenbundel over winnen en verliezen.Het boek wordt opnieuw de hemel in geprezen.

2008 Groener Gras haalt de longlist van de Gouden Uil. Swooni, een langspeelfilm vanregisseur Kaat Beels en scenarist AnneliesVerbeke, krijgt een productiepremie van het VAF.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content