1976 Bent Van Looy wordt geboren in Antwerpen alsoudste van vier. Vader Van Looy werkt in de opera, moeder geeft muziekles. De Van Looys wonen in een vakantiehuisjein Kapellen, aan een bos. ‘Het was een soort houthakkershut: twee verdiepingen van elk twee kamers, de douche in een schuurtje. Er was geen luxe maar het had iets heel romantisch.’

1984 Bent volgt muziekschool: klavecimbel en drums.Hij tekent ook heel veel. ‘Op mijn achtste wist ik al dat ik drummer en kunstschilder zou worden. Ik heb dat heelvroeg beslist.’

1987 Bent ziet de clip van Michael Jacksons Bad op de zwart-wittelevisie van een buurjongen. ‘Dat moment heeft mijn leven veranderd. Van dan af wist ik: dit is het soort muziek dat ik wil maken.’

1988 Steinerschool. Bent wordt zwaar gepest. ‘Ze schoten met spelden naar mij, zo erg was het. Maar ergens heeft het me ook enorm gemotiveerd. Ik heb vaak gedacht:mijn dag komt nog.’

1992 Bent verhuist naar Gent. Hij zit er in de klas met Reinhard Vanbergen en Niek Meul, met wie hij later Das Pop vormt – oorspronkelijk: Things To Come. Bent blijft ook veeltekenen. Hij maakt een strip van 70 pagina’s met Vitalski.

1992 Bent studeert schilderkunst en grafiek aanSint-Lucas in Gent. Tom Kestens vervoegt Things To Come.De groep wordt omgedoopt tot Das Pop.

1998 Das Pop wint Humo’s Rock Rally. Eerste single Electronica for lovers wordt een flinke radiohit.

2000 Das Pop brengt zijn eerste plaat uit: I Love.Gent wordt behangen met stickers van de groep. De pers heeft het over ‘fijne, puntgave songs’ en ‘superieure gadgetpop’. The One en Forever worden hits in België en Nederland.

2003The Human Thing verschijnt, de tweede plaat van Das Pop. De groep verlaat platenfirma PIAS. Toetsenist Tom Kestens deserteert en wordt Lalalover. En ook gitarist Lieven Moors stapt op. Maar er is ook goed nieuws: You wordt een grote radiohit en Das Pop krijgt vaste voet aan de grond in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

2005 Das Pop neemt een derde plaat op met Stephenen David Dewaele van Soulwax. De plaat wordt aangekondigd als ‘A Postcard from Fuckland’, maar de release wordt telkens opnieuw uitgesteld.

2006 Das Pop zet zijn management op straat en gaat op zoek naar een nieuwe platenfirma. Bent Van Looy verhuist naar Parijs, Niek Meul naar Stockholm.

2007 Das Pop tekent bij de Britse platenfirma Ugly Truth, een sublabel van Sony BMG, een contract voor vier platen.Drummer Matt Eccles uit Nieuw-Zeeland vervoegt de groep. Elektrosensatie Justice adopteert hun nummer Underground.

2008 Das Pop brengt twee singles uit: Fool For Love en Underground. De groep speelt op Glastonbury. Hun titelloze derde plaat wordt eind oktober – eindelijk – in de rekken verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content