Of ze nu natuur, politiek of cultuur onder de loep nemen, documentairemakers benaderen hun onderwerpen vaak vanuit een averechtse invalshoek. Vijf tegendraadse films op het programma van Docville.
Encounters at the End of the World
Wie tijdens het recentste Oscargala goed oplette, zag plots de naam Werner Herzog opduiken. Hoewel de Teutoonse veelfilmer voornamelijk naam maakte met zijn bevreemdende fictiefilms, leverde deze natuur-documentaire hem zijn eerste nominatie voor een Academy Award op. Verwacht echter geen saaie fauna en floraoverdosis, maar een sciencefictionachtig portret van het leven in en rond een wetenschappelijk station op Antarctica.
Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
‘For anybody 67. You are getting greedy. Act you’re old age.‘ Met deze harde woorden nam New Journalism-boegbeeld Hunter S. Thompson afscheid van onze wereld. Hij joeg een kogel door zijn hoofd en liet zijn assen uit een kanon knallen. Alex Gibney, de man achter hedendaagse docuklassiekers Enron: The Smartest Guys in the Room en Taxi to the Dark Side, portretteert aan de hand van interviews en nooit eerder vertoonde homevideo’s de mysterieuze schrijver van onder meer Fear and Loathing in Las Vegas.
I Am Because We Are
De combinatie Madonna en Malawi levert steevast vuurwerk op. Enkele weken geleden oordeelde een rechter nog dat het popicoon geen tweede kind uit het Afrikaanse land mag adopteren. En in deze aangrijpende aanklacht – van Madges voormalige klusjesman Nathan Rissman – zie je hoe de Like A Virgin-zangeres in 2006 voor het eerst geconfronteerd werd met de kommer en kwel van een natie waar meer dan 1 miljoen baby’s met het aidsvirus besmet zijn.
I.O.U.S.A.
Op het moment dat de economische crisis bijna overal voelbaar is, wrijft dit An Inconvenient Truth-achtig pamflet een extra kilo zout in de wonde. ‘Als ik een dokter was en de Verenigde Staten mijn patiënt, zou ik die terminaal verklaren’, verklaren economisten Robert Bixby en David Walker al sinds 2005 omineus. Toen begonnen ze aan hun Fiscal Wake-Up Tour, een initiatief waarmee ze de inwoners van het land van Uncle Sam bewust willen maken van hun maniakale consumptiedrang.
Where In the World Is Osama Bin Laden?
Nadat Morgan Spurlock met Super Size Me zijn volk gezonder leerde eten, geeft hij hen in zijn nieuwste werk een lesje in rationeel denken. Om de terrorismeangst van de gemiddelde Amerikaan te counteren trok de documaker naar het Midden-Oosten – zogenaamd op zoek naar Bin Laden. Hij knoopte er gesprekken aan met de lokale bevolking en kwam tot de vaststelling dat ze niet zoveel van Joe Schmoe verschillen.
(S.T.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier