Na de film: De musical! Billy Elliot maakt furore in Londen, met muziek van Sir Elton John.

WORKING TITLE FILMS AND OLD VIC PRODUCTIONS

Vanaf 12 mei in Victoria Palace, Victoria Street, Londen, VK. Tickets: 0044 0870 895 5577.

Billy Elliot – The Musical

Over de vraag waarom hij zo snel toezegde om de muziek te schrijven voor de musicalbewerking van Billy Elliot, de meest succesrijke Britse film van de voorbije tien jaar, moest Sir Elton John niet lang nadenken: ‘Omdat Billy op mij gelijkt’. Door de deelname van de The Lion King-componist weet de productie van 9 miljoen euro – het dubbele van wat de film kostte – zich in ieder geval verzekerd van wereldwijde mediabelangstelling.

De film- en theaterproducenten van Billy ElliotThe Musical lieten weinig aan het toeval over. Net zoals de film werd de show geschreven door Lee Hall en geregisseerd door Stephen Daldry, terwijl de choreografie in handen is van Peter Darling. Enkel coproducent Working Title zal nog wat moeten afwachten of hij met zijn eerste musical een vervolg kan breien aan filmhits als Four Weddings and a Funeral, Billy Elliot of Bridget Jones’s Diary.

Het zeemzoete verhaal van Billy Elliot speelt zich af in het barre noordoosten van Engeland tijdens de mijnstaking van 1984. Billy is een gevoelige jongen die ontdekt dat hij talent heeft voor ballet. Hij is enig kind van een alleenstaande mijnwerker die zijn zoon liever ziet boksen dan met de meisjes gaan dansen.

De nieuwe show vertelt het verhaal wel op een andere manier. Hall: ‘Veel dingen die we niet in de film konden doen, zijn op het podium wel mogelijk. De musical toont bijvoorbeeld meer van de gemeenschap waarin Billy leeft. Er zitten songs in over de strijd tussen de politie en de mijnwerkers, terwijl we enkele rellen uitwerkten tot dansnummers.’

Aan de overkant van Het Kanaal heeft de productie intussen al heel wat losgemaakt. Drieduizend jongens deden auditie voor de rollen van Billy en zijn beste vriend. De gelukkigen werden klaargestoomd in de nagelnieuwe Billy Elliot Academy die intussen in Leeds was opgericht. En dat er van de kinderen soms te veel werd gevraagd (ballet, tap- en moderne dans, acteren én zingen), bewees het uitstel met één week van de reeks voorvertoningen die onlangs van start ging. Regisseur Daldry sprak zelfs van physical danger voor de 48 uitgeputte jonge sterren als de voorstellingen volgens plan waren begonnen. Het doet denken aan Elton John die na de wereldpremière van de film in Cannes zo was aangedaan dat drie mensen hem uit zijn zitje moesten helpen. De Londense hulpdiensten zijn verwittigd. Wim Smets

Wim Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content