Donderdag 1/3, 20.45 – vtm

Een kruising tussen Bridget Jones en Erin Brockovich? Maak kennis met Danni Lowinski, de ster van een nieuwe advocatenserie. ‘Danni is een kapster die hogerop wil geraken en daarom aan een carrière als advocate begint’, vertelt Johan Tuyaerts, general manager en bezieler van productiehuis Sultan Sushi. ‘Ze is niet het prinsesje dat je altijd door een ringetje kunt halen. Als haar slipje niet goed zit, dan trekt ze dat weer recht – en niet altijd even elegant. Danni is one of the boys, die liever bier drinkt dan cava.’

Na programma’s als ‘Fata Morgana’ en ‘Huizenjacht’ droomden jullie van fictie. Hoe is dat werkelijkheid geworden?

JOHAN TUYAERTS: In Bokrijk, waar we voor Ketnet het avontuurlijke spelprogramma GOIV filmden, kregen we inspiratie voor een spannende jeugdreeks: De 5e boog. Zo zijn we erin gerold. We hadden al verschillende voorstellen ingediend bij Canvas, toen toenmalig netmanager Jan Stevens ons aansprak over het idee van een eenzame vrouw die zich in een virtueel alter ego verliest. Dat is dan Red Sonja geworden.

Was het niet moeilijk om zich als productiehuis zonder noemenswaardige fictie-ervaring in zo’n programma te storten?

TUYAERTS: Doordat we niet gehinderd werden door traditie zijn we er heel onbevangen in gevlogen, ja. Mijn Sultan Sushi-confrater Jan Keersmaekers en ik voelen ons op de set nog altijd als kinderen in een snoepwinkel. Dat klinkt erg charmant, maar het betekent ook dat we nog elke dag leergeld betalen. Een fictieset huist een complex geheel van persoonlijkheden, en elke dag moet je wel een onverwacht probleem het hoofd bieden. Onze start met De 5e boog was er niet naast: alles lag ondergesneeuwd. (Lacht)

‘Danni Lowinski’ is van oorsprong Duits. Hoe zijn jullie die reeks op het spoor gekomen?

TUYAERTS: Sultan Sushi maakt deel uit van de internationale tv-groep SevenOne, dat ook Benidorm Bastards in zijn rechtenportefeuille heeft. Zo ontdekte ik de eerste aflevering van Danni Lowinski al eind 2010. Ik zag met-een het universele verhaal: een vrouw die tegen alle vooroordelen in iets van haar leven wil maken. Niet veel later kreeg ik telefoon van vtm-programmadirecteur Jan Segers, die Danni ook had opgemerkt: ‘Zitten die rechten niet bij jullie groep?’ En zo is de bal aan het rollen gaan.

In welke mate verschilt ‘Danni Lowinski’ van ‘Red Sonja’?

TUYAERTS: Als dag en nacht. Hoewel: er zijn ook raakvlakken. Beide series zijn een mix van drama en comedy, ‘dramady’ dus. Bij Red Sonja lag de nadruk wel veel meer op het drama, plus: we hebben veel meer buiten de lijntjes gekleurd, zowel wat stijl als structuur en humor betreft. Danni Lowinski is voor vtm en dus voor een veel breder publiek bedoeld. Hier zal de humor ook de bovenhand halen op het drama.

TUYAERTS: Dat viel heel goed mee. Danni’s verhaal speelt zich niet af in Schwarzwald of een andere heimat, maar in Neu Köln, een multiculturele wijk in Keulen waar vooral jonge mensen wonen. Die vind je vandaag in elke Europese stad en voor onze Vlaamse Danni hebben we Genk uitgekozen. In Genk, van oorsprong een mijnstreek, vonden we een perfecte arena voor het verhaal van Danni, de derde generatie van een Poolse familie die in de Limburgse mijnen is komen werken.

Spreken ze, naar analogie met het Goddelijke West-Vlaamse Monster, ook met een Limburgs accent?

TUYAERTS: Nee, in Danni Lowinski spreekt men Algemeen Fictie-Nederlands. (Lacht) Limburgs hebben we in het begin even overwogen, maar dat is met onze veelheid aan personages onbegonnen werk. En zo vermijd je ook kritiek als dat accent mislukt. De betrokkenheid van de stad Genk en de provincie Limburg is overigens niet onbelangrijk om het financiële plaatje rond te krijgen, want zonder die inbreng maak je vandaag geen fictie meer.

Is het als bescheiden productiehuis economisch haalbaar om fictie te maken of zijn series als ‘Red Sonja’ en ‘Danni Lowinski’ vooral ‘labours of love’?

TUYAERTS: Het is haalbaar, maar televisie kun je niet maken zonder passie. De gouden tijden liggen al een tijdje achter ons, van tv maken word je niet rijk. Vandaag staat elke tv-maker voor de uitdaging om met een bescheiden budget toch kwaliteitsvolle content te leveren. Al blijft het een gezamenlijke uitdaging voor producent, zender en adverteerders.

Proberen jullie elke fictieserie – ongeacht de zender – een eigen Sultan Sushi-touch te geven?

TUYAERTS: Dit klinkt ongetwijfeld als een cliché, maar bij Sultan Sushi willen we televisie maken die we zelf graag zien. En elke productie is in onze ogen even belangrijk, of het nu voor vtm, Canvas of Vitaya is. Persoonlijk geloof ik niet in ‘markt gesegmenteerd denken’. Zo kijk ik op vrijdag graag met de tienerdochters naar The Voice en zapte ik maandag naar Canvas voor Red Sonja.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content