Dane DeHaan met de borst vooruit

Dane DeHaan – ja, hij heeft Nederlandse voorouders – werd vier jaar geleden aangekondigd als de nieuwe Leonardo DiCaprio of Brad Pitt. Voorbarig en redelijk onnozel, maar niet helemáál onnozel. In 2012 liet de Amerikaanse acteur zich opmerken in Chronicle, een sympathieke, verrassende film over jongeren die rotzooien met pardoes ontwikkelde superkrachten en speelde hij de zoon van Ryan Gosling in The Place Beyond the Pines. In 2014 dook hij in The Amazing Spider-Man 2 op als de Green Goblin. DeHaan maakte zich niet belachelijk als de legendarische filmster James Dean in Life (2015) van Anton Corbijn, maar liet ook geen onuitwisbare indruk na. Er is een gevoel ontstaan dat hij enigszins ter plaatse trappelt.

Waarom het zijn zomer kán worden

DeHaan heeft dit jaar drie kansen om de grote doorbraak te forceren. De eerste draaide op een teleurstelling uit. A Cure for Wellness van Gore Verbinski is genadeloos geflopt aan de kassa. Blijven over: Valerian and the City of a Thousand Planets (foto, eind juli in de zalen) en Tulip Fever (eind augustus). Die laatste is een Britse kostuumfilm over een zeventiende-eeuwse Amsterdamse schilder die verliefd wordt op een gehuwde vrouw waarna ze een handel in tulpen opzetten. DeHaan nam de hoofdrol over van Matthias Schoenaerts. De grootste kans op commercieel succes wordt Valerian toegedicht, een scififilm van Luc Besson. De regisseur van The Fifth Element en Lucy baseerde zich op een Franse stripreeks over een stel speciale agenten die door tijd en ruimte reizen en koppelde DeHaan aan het Britse topmodel Cara Delevingne.

In zijn woorden

‘Ik ben een saaie mens. Als paparazzi me een hele dag wilden volgen, zouden ze uit verveling opgeven nog voor de dag om is.’

Ster in wording?

DeHaan is toch al eenendertig. Om door te dringen tot de A-list heeft hij dringend een hit nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content