Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

De boeddhistische drummer – Ook enthousiaste rockers als Barbara Stok worden door het leven aan het denken gezet. Maar ze ziet er de humor nog van in.

Stok

Nijgh & Van Ditmar, 128 blz., euro14,9Het handelsmerk van de Groningse Barbara Stok – striptekenaar, rocker, radiopresentator en fotograaf – waren jarenlang autobiografische verhalen over rock-‘n-roll en jeugdcultuur. In haar sober getekende strips lag de nadruk steevast op herkenbaarheid. Een hele groep alternatief jong volk dat de extreme burgerlijkheid van zijn leeftijdgenoten probeerde te ontvluchten, kon zich aan haar gelijkgestemde en al bij al zachtmoedige verhalen optrekken.

Stok heeft altijd streng geselecteerd, waarbij ze niet haar hele leven in een strip trachtte om te zetten, maar wel enkele zorgvuldig uitgekozen stukjes. Toch kan de appreciatie sterk variëren naarmate het leven van de lezer meer of minder gelijkenissen met dat van Stok vertoont. Twintigers die nog een onbekommerd studentikoos leven leiden, zullen misschien een beetje schrikken van de diepzinnigheid die de laatste tijd in haar korte, naïef ogende stukjes sluipt.

In Dan maak je maar zin vertrekt Stok van een van de alledaagse drama’s die het leven kan opleggen: de onverwachte en voortijdige dood van haar schoonbroer. Dat zet zowel bij haar partner Ricky als bij haarzelf een reeks bespiegelingen over de zin van het leven in gang. Het onderwerp klinkt zwaar en te ambitieus voor een personage bij wie filosofische aanleg voordien niet opvallend aanwezig was, maar Stok kent haar capaciteiten. Ze beseft dat ze het warme water niet kan uitvinden en probeert dus ook geen revolutionaire ideeën te lanceren.

De toon die ze aanslaat, blijkt het belangrijkste. Het overlijden van haar schoonbroer veroorzaakt immers niet enkel drama en gepieker, maar wordt ook een running gag als Ricky bijvoorbeeld jarenlang vruchteloos moet proberen om een abonnement van zijn broer op te zeggen. Waargebeurde grappen zoals een zelfverzekerde Stok die haar pasgekochte zeilboot tegen een brug laat kletteren, ademen nog de sfeer van haar allereerste Barbaraal-strips – dankzij hun verfrissende eerlijkheid een mediahit in Nederland in de tweede helft van de jaren 90. Haar zoektocht naar zin leidt echter ook naar boeddhisme en meditatie, zonder dat het tenenkrullend zweverig wordt. Zelfs dan blijft Stok nuchter – ze is niet voor niets een Hollandse rocker.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content