Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

FOLLOW THE MONEY – Het derde seizoen van ‘Damages’ brengt meer van hetzelfde, en is dus weer uitstekend.

Reeks: *** Extra’s: ** Sony

Reeks.Damages is altijd een serie geweest die de vinger stevig aan de pols van de actualiteit hield, met al die verhalen over verduistering en fraude in de financiële wereld. Maar de zaak die in het derde seizoen dertien afleveringen lang wordt uitgespit, komt echt wel zo uit de realiteit gestapt. Alles draait rond Louis Tobin, een zogenaamd financieel genie die de spaarcenten van honderden New Yorkers beheerde. Tobin beloofde zijn investeerders aanzienlijke winsten, maar in werkelijkheid was zijn handeltje één groot piramidespel. Toen het boeltje in elkaar stortte, bleef iedereen met lege handen achter. Je hoeft nauwelijks het nieuws van de afgelopen jaren gevolgd te hebben om in Tobin Bernie Madoff te herkennen, de beruchte New Yorkse adviseur die zijn cliënten zowat achttien miljard dollar afhandig zou hebben gemaakt en in de zomer van 2009 voor 150 jaar in de cel verdween.

Als het derde seizoen van Damages begint, zit Louis Tobin al te wachten tot hij naar de gevangenis moet: de vraag is dus niet of de man al dan niet schuldig is, maar wel waar hij het geld van zijn investeerders heen versluisd heeft. Om daarachter te komen, heeft de overheid Patty Hewes ingeschakeld, de meedogenloze topadvocate die in de voorbije seizoenen overvloedig bewezen heeft dat ze tot het uiterste durft te gaan om de waarheid boven te spitten. Zij concentreert zich op de zoon van Tobin, een man die volhoudt dat hij niets wist van de fraude van zijn vader, maar toch ook geheimen blijkt te verbergen.

Net als in de voorbije reeksen wordt in Damages 3 het mysterie beetje bij beetje ontrafeld, en wordt gaandeweg duidelijk dat niets is wat het lijkt. Het verhaal gaat weliswaar iets trager vooruit, omdat de makers meer aandacht hebben voor de privéproblemen van de hoofdpersonages, maar net daardoor krijgt deze jaargang extra diepgang. Tel daarbij de steeds zeer ambitieuze en uitdagende structuur – de reeks begint zes maanden later en springt daarna vrijelijk heen en weer tot het verleden de toekomst heeft ingehaald – en de schitterende acteerprestaties (naast Glenn Close als Hewes doen onder meer Lily Tomlin en Keith Carradine in dit seizoen mee) en je krijgt opnieuw een denderende brok televisie.

Extra’s. Weinig bijzonders: een paar commentaartracks, enkele gewiste scènes en een korte docu over de regisseurs van de reeks.

Win Vijf exemplaren van Damages – Seizoen 3. Zie pagina 6. TRAKTEERT OP

KNACKFOCUS .BE

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content