SEINFELD IS DOOD, LEVE LARRY!. HET LEVEN VAN LARRY DAVID ZOALS HET IS: ‘CURB YOUR ENTHUSIASM’ IS EEN WAARDIGE OPVOLGER VOOR ‘SEINFELD’.

REEKS: **** EXTRA’S: 0

FOCUSTRAKTEERT

WIN Dvd’s van Seinfeld, Curb Your Enthusiasm, Carnivàle, ER en Six Feet Under. Zie pagina 6

Curb Your Enthusiasm 2 & 3

Reeks. ‘Als John Cassavetes Seinfeld had geregisseerd, dan zou het eruit hebben gezien als Curb Your Enthusiasm‘, zo schreef Time Magazine toen de sitcom rond Larry David in de Verenigde Staten op televisie kwam. De verwijzing naar Seinfeld is natuurlijk niet toevallig, want David is de medebedenker van de beroemde ‘comedy about nothing’ (een gouden ei dat hem naar verluidt ruim 200 miljoen dollar heeft opgebracht) en hij stond ook model voor George Costanza, de eeuwige loser uit de serie. Curb Your Enthusiasm is een pseudodocumentaire over het leven van David na Seinfeld, over hoe de voormalige schrijver nu samen met zijn vrouw en zijn manager zijn dagen vult in Los Angeles. De reeks is grotendeels geïmproviseerd – à la John Cassavetes dus – rond een aantal vooraf uitgeschreven plotlijnen.

Het eerste seizoen van Curb Your Enthusiasm kwam eind vorig jaar uit, nu zijn seizoenen twee en drie verschenen, en wie de reeks al kent (van op dvd of van op tv: VPRO heeft Curb Your Enthusiasm 1 in 2004 uitgezonden), zal niet voor verrassingen komen te staan. ‘Not that there’s anything wrong with that’ want Curb Your Enthusiasm was en blijft de grappigste sitcom op tv. De charme zit hem zowel in het hoofdpersonage als in de minutieus uitgewerkte plots. Larry David is een aimabele en wereldvreemde keikop, die graag zou willen dat iedereen rond hem leeft volgens zijn regels en keer op keer stomverbaasd is als dat niet zo blijkt te zijn – zijn tirades over bijvoorbeeld de ‘cut off time’ (Vanaf welk uur mag je mensen ’s avonds niet meer opbellen?) zijn hilarisch. Omdat hij zo onhandig omgaat met mensen – gehandicapten, zwarten, joden, incestslachtoffers, werkelijk niemand is veilig – werkt hij zich keer op keer in de problemen, en hoe harder hij probeert de situatie recht te zetten, des te meer verzinkt hij in de chaos. Niet iedereen zal dit even grappig vinden, maar als u van The Office en Het Geslacht De Pauw hield, dan is dit verplichte kost.

Extra’s. Geen.

En ook nog. Van Seinfeld is zopas het vierde seizoen uitgekomen, de jaargang waarin de serie met enkele klassieke afleveringen als The Contest en The Junior Mint uitgroeide van succesvolle sitcom tot cultureel fenomeen. Net als bij de vorige dvd-uitgaven bevat reeks vier weer massa’s extra’s (ruim twaalf uur), zoals audiocommentaar, bloopers, verwijderde scènes en interviews met cast en makers. Daarnaast verschijnt ook nog de Seinfeld Gift Set, een schitterende box met de dvd’s van de eerste drie seizoenen én een peper- en zoutstel. Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content