Maandag 27/8, 18.00 – vtm

Een kleine aardverschuiving bij vtm: het is niet langer Piet Huysentruyt die dagelijks kooktips aan de kijker geeft. De zender kiest voor een jonger en frisser model in De keuken van Sofie.

‘We gaan elke dag met een thema werken’, legt Sofie Dumont uit, de chef van Les Eleveurs in Halle, en u al bekend van Goe gebakken en De meesterbakker. ‘Maandag wordt restjesdag. Dan kijk ik, zoals het er bij zoveel gezinnen aan toegaat, wat er nog in de koelkast zit en daarmee ga ik aan de slag. Dinsdag breng ik een klassieker op mijn manier, bijvoorbeeld paling in het groen. Die nogal vette vis wordt doorgaans eerst aangebakken maar ik pocheer die. En ik toon ook hoe je vlug en eenvoudig het groen bij de paling voegt. Want dat moet De keuken van Sofie zijn: gemakkelijk en genieten. Woensdag wordt dan weer bakdag.’

Hoe kon het ook anders?

SOFIE DUMONT: Goh, ik weet dat ik op tv bekend ben geworden dankzij Goe gebakken maar dat is geen reden om te stoppen met bakken, hé. Woensdag is daarvoor ideaal: veel ouders hebben dan de kinderen thuis, en bakken is leuk om samen te doen. Donderdag kiezen we voor gezond, dan toon ik bijvoorbeeld hoe je een volwaardige maaltijd maakt zonder koolhydraten. Vrijdag gaan we de internationale toer op, bijvoorbeeld met een curryschotel. Of ik élke stap toon? Nee, de basis mag uit een potje komen, anders ben je een halve dag bezig. Het moet vlot gaan, zodat mensen dagelijks met plezier staan te koken.

Iemand die niet met plezier staat te koken, stopt die er voor jou maar beter mee?

DUMONT: Als iemand tegen zijn zin in mijn keuken komt werken, dan moeten we inderdaad eens ernstig praten. Maar mensen die na een hele dag werken thuiskomen en dan nog eens voor eten moeten zorgen, al dan niet met kinderen, daar kan ik alleen maar respect voor opbrengen. Natuurlijk staat hun hoofd niet naar koken. Ik wil hen helpen door hen vlak voor etenstijd wat inspiratie toe te stoppen.

We kennen jou op tv inmiddels als een best wel kokette dame. Zo zag je er bij De meesterbakker zelfs feestelijk uit. Wat wordt het bij De keuken van Sofie?

DUMONT: Ik schenk naast het koken graag aandacht en kledij en schmink. Bij De meesterbakker was ik inderdaad helemaal getuned – dat paste wel bij het programma. En zo hebben mijn styliste en maquilleuse, Hilde en Kim, zich helemaal kunnen uitleven. Pas op, ik ben wel een proper maske. Als ik dan iets demonstreerde, kwam er geen spatje op mijn feestelijk kleedje. Bij De keuken van Sofie houden we het bewust low profile. Als de mensen vermoeid thuiskomen van hun werk, moet ik hen op tv niet staan opwachten als een blinkende Assepoester. We houden het nu op jeans, topje én een schortje. Ten tijde van de voorbereidingen ben ik wakker geworden uit een droom: ik wilde een schort. Geen lomp geval maar wel iets lichts en wits. Mijn vriendin en modeontwerpster Sarah Cooreman heeft iets mooi ontworpen.

Voel je je al wat thuis bij vtm? Er was toch heel wat ophef over jouw vertrek bij VT4.

DUMONT: Absoluut, tv blijft tv, hoor. Het is niet dat ik in een andere wereld ben terechtgekomen. Ik ben ook zeer in de wolken met het productiehuis voor het nieuwe programma: Operatie Koekoek, dat bestaat uit Eddie Gregoor (de man die onder meer Jeroen Meus tv leerde maken, nvdr.), Jan Van Eyken en Dominique De Muynck. Dat zijn, zeg maar, les vieux rats du métier. Ik ben dus in zeer goede handen. En wat al dat ophef betreft. Waarom is het nu zo moeilijk om een boodschap onverstoord door de pers te krijgen? Het contract bij VT4 zat niet goed, meer was er niet aan. Bij vtm ben ik nu heel tevreden.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content