23.35 – VT4. VT4 ZENDT OOK CSI MIAMI (OP ZONDAG) EN CSI NY (OP DONDERDAG) UIT

CSI

De CSI-reeks blijft in de Verenigde Staten ongemeen populair – de drie series halen er samen per week ongeveer zestig miljoen kijkers – maar toch liggen de makers vaak onder vuur. Zo was er de voorbije maanden in Amerika veel te doen rond het zogenaamde ‘ CSI-effect’: juryleden zouden onder invloed van CSI in de rechtszaal van de aanklagers verwachten dat ze met DNA, vingerafdrukken en dergelijke afkomen. Als dat niet gebeurt, beschouwen ze dat als een teken van de onschuld van de beklaagde en spreken ze hem of haar vrij. Zorgt CSI ervoor dat misdadigers ongestraft wegkomen? Anthony Zuiker – bedenker en producer van de reeks – denkt van niet.

Anthony Zuiker: Om het in CSI-termen te zeggen: waar is het bewijs? Een theorie als dit klinkt natuurlijk goed, maar de waarheid is dat er nauwelijks statistieken bestaan van hoeveel mensen er jaarlijks veroordeeld of vrijgesproken worden, laat staan dat je zou kunnen vergelijken of er door CSI een verschil is. Het enige CSI-effect is dat er nu meer mensen geïnteresseerd zijn in forensisch onderzoek, dat de inschrijvingen voor die studies stijgen én dat er meer geld gaat naar de echte CSI-bureaus. En daar ben ik ongelooflijk trots op.

Wat zeg je eigenlijk tegen de critici die de reeksen allesbehalve realistisch vinden?

Zuiker: Het enige aspect waar we vals spelen, is tijd. Om een resultaat te krijgen van een DNA-test moet je meestal een paar dagen wachten, terwijl het bij ons sneller gaat. Let wel: technisch gezien is het perfect mogelijk om DNA op een paar uurtjes te testen, maar dan moet je er spoed achter zetten en dat gebeurt meestal niet. Laten we zeggen dat de CSI-bureaus in de reeksen een stuk efficiënter werken dan in werkelijkheid.

The Good Guys and the Bad Guys

* Burt Kennedy, VS 1969. Ondanks de interessante cast, met behalve Robert Mitchum ook de Oscarwinnaars Martin Balsam (A Thousand Clowns) en George Kennedy (Cool Hand Luke), kan deze komische western nooit begeesteren. Burt Kennedy was scenarist van de bekendste westerns van Budd Boetticher met Randolph Scott maar zijn eigen westerns haalden ondanks hun nonchalante charme nooit dat niveau. Mitchum herneemt zijn rol uit El Dorado: een oude revolverheld op retour. Samen met zijn oude vijand en onverwachte bondgenoot Kennedy gaat Mitchum als sheriff James Flagg opnieuw gerechtigheid stellen als een bende brutale jonge treinovervallers de streek onveilig maakt. Jonge versus oude waarden of de botsing tussen het oude en het nieuwe Westen: dat is het thema van deze met pit vertolkte verre neef van Peckinpahs Ride the High Country. (14.30 – BBC 2)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content