Scheiden doet lijden, wil het gezegde. In het geval van Hollywoods voormalige glamourkoppel Nicole Kidman en Tom Cruise geldt dat ook voor hun carrière. Hun grootste miskleunen sinds de scheiding eind 2001.
The Golden Compass: Chris Weitz, 2007
Met een budget van 180 miljoen dollar en een opbrengst van amper 120 miljoen is dit digitaal opgefokte fantasyepos naar de bestsellers van Philip Pullman een van de grootste flops van het voorbije jaar. Komt ervan als je op voorhand al op een sequel en threequel speculeert en de regisseur van American Pie van evenveel talent verdenkt als Lord of the Rings-meester Peter Jackson.
The Invasion: Oliver Hirschbiegel, 2007
De vierde incarnatie van het klassieke scifiverhaal over buitenaardse peulen die gevoelloze kopieën maken van mensen is ook verreweg de domste en minst succesvolle. Ondanks de reshoots en de in extremis toegevoegde actiescènes door de broers Wachovski zo saai en steriel dat de film zelfs geen Hollywoodpremière en bijbehorende promotoer kreeg.
Bewitched: Nora Ephron, 2005
Aalglad en bovenal spectaculair ongrappig gedrocht van Nora ‘every little thing she does is tragic’ Ephron, naar de populaire sixtiesserie over de goedgeluimde witte heks die hier verliefd wordt op Will Ferrell. Of zoals topcriticus Roger Ebert schreef: ‘Een hoop scènes op zoek naar een film.’ (D.M.)
The Last Samurai: Edward Zwick, 2004
Een historisch epos over de uitstervende samoeraicultuur annex 150 minuten durende reclamespot voor mooi, glanzend haar. Holle Hollywoodbombast met de helmboswuivende en in allerlei idiote helmen en harnassen getogen Cruise als yankee-samoerai.
Mission: Impossible III: J.J. Abrams, 2006
Niet zo’n fiasco als te vrezen viel na Cruises beschamende doortocht bij Oprah Winfrey (check op You- Tube hoe de extatische Cruise er zijn liefde verklaarde aan Katie Holmes en huiver), maar episodes één en twee deden bij zowel kritiek als publiek beter. Cruises laatste film voor Paramount, dat hem na de tegenvallende resultaten en zijn zoveelste Sciento-logypreek bedankte voor niet-bewezen diensten.
Lions for Lambs: Robert Redford, 2007
Na zijn ontslag bij Paramount en een retraite van meer dan een jaar – Terug opgebeamd door het moederschip? Te veel van Katies placenta gesmuld? – keert Cruise terug als Republikeinse havik in Robert Redfords goedbedoelde maar steriele antioorlogspamflet. Ook een commerciële flop met een Amerikaanse recette van nauwelijks 14 miljoen.
(D.M.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier