Zondag 18/11, 21.45 – Canvas

Vijftig jaar Stonesgeschiedenis, zo’n veertig songs en een slordige tachtig uur nieuwe interviews: dat balt Brett Morgen samen tot Crossfire Hurricane, een nieuwe documentaire over de Rolling Stones. Morgen, zelf een rocker wiens pint je niet zou willen omstoten in de bruine kroeg om de hoek, maakte eerder furore met zijn docu over berucht filmproducer Robert Evans (The Kid Stays in the Picture). Nu kreeg hij van de Stones vrije toegang tot hun rijke archief om er naar aanleiding van hun 50th Anniversary Tour een knallende, twee uur durende rollercoaster van te maken.

Crossfire Hurricane – naar de tekst van Jumpin’ Jack Flash – staat bol van de livefragmenten, die Morgen afwisselt met backstage-footage (Mick Jagger die coke van een mes snuift), enkele intiemere beelden en een voice-over met fragmenten van zo’n 80 uur interviews van Morgen met de band (camera’s niet toegelaten). Hoewel de film naar Morgens zeggen de volledige 50 jaar Stonesgeschiedenis beslaat, stopt de film eigenlijk in 1977 (met de drug bust van Keith Richards in Canada), op een korte verwijzing naar begin jaren tachtig en Martin Scorceses concertfilm Shine a Light (2008) na.

Crossfire Hurricane focust dus op de eerste twee decennia van de Stones, de jaren die de heren zich zelf ‘niet zo goed meer herinneren’, en vertelt hoe een bende snotneuzen uitgroeide tot de stadiongroep die de soundtrack van een generatie had geschreven. ‘We waren een instituut geworden, en we waren nog niet eens veertig’, aldus de nog steeds verbaasde Jagger. Verschillende beruchte passages uit het bestaan van de Stones worden aangehaald. Zo gaat het over de Redland bust (onlangs heette het nog dat die door de Britse geheime dienst was opgezet), toen een bijzonder strenge straf voor Jagger en Richards voor drugsbezit tot een ware volksopstand leidde. Ook krijgen we een paar emotionele beelden te zien waarin de groepsleden Brian Jones, de jong overleden Stone, herdenken en werpt de docu nieuw licht op het desastreuze Altamontconcert uit 1969. Toen stak de security – de plaatselijke Hells Angels – een zwarte fan neer. ‘Je had evengoed de nazipartij kunnen vragen de voorste rijen van de zaal te ruimen’, bedenkt drummer Charlie Watts zich.

Al het bovenstaande klinkt de diehard-Stonesfan erg bekend in de oren en het is spijtig dat Crossfire Hurricane niet dieper ingaat op een paar zaken die in nog geen enkele andere Stonesdocumentaire ( Cocksucker Blues, Gimme Shelter, 25×5, Shine a Light…) zijn gebracht. Vrouwen en partners komen zo goed als niet aan bod, en op de jarenlange problemen tussen Jagger en Richards wordt evenmin ingegaan. Toch blijft deze documentaire ook voor ‘wie alles al heeft gezien’ meer dan de moeite. Of zoals de Britse krant The Telegraph het schreef: ‘Dichter dan in Crossfire Hurricane kom je niet bij de waanzin en glorie die de Stones al omringt sinds ze hun eerste stappen op de planken hebben gezet. Als je een Stonesfan bent, blaast deze film je omver.’ Who’s in?

RUBEN LEFEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content