Neveneffect Lieven Scheire is een van de nieuwe vaste gasten in ‘De Laatste Show’ (ma-do omstreeks 22.00 – één). Elke dinsdag komt hij vertellen over zijn fascinatie voor de wondere wereld van de fysica. Is Scheire een nerd?

Zou je graag een robot als vriend hebben?

Sinds ik The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy heb gezien, wil ik wel mijn eigen Marvin, de paranoid android. Om zijn sarcastische humor. Al mag hij ook wel aanleg voor administratie hebben. Mijn collega-Neveneffect Jonas Geirnaert droomt ervan om de firma Get A Life in het leven te roepen: die komen maandelijks langs met een camionette om al je paperassen in orde te brengen. Ik sta alvast op de wachtlijst.

Ooit lid geweest van een fanfare?

Nee, maar ik heb wel een koorverleden. Eerst zat ik in het jeugdkoor van mijn geboortedorp Wachtebeke, later heb ik zelf het schoolkoor in Lokeren opgericht en toen ik op uitwisseling in IJsland was, zat ik er ook in een koor. Het maakte deel uit van de protestantse kerk, maar de dirigent zat in de directie van de IJslandse opera, waardoor we een heel knap en gevarieerd repertoire hadden. Van kerkliederen zoals het Requiem van Fauré tot IJslandse volksmuziek.

Heb je al om middernacht voor de deur van een boeken- of platenwinkel staan aanschuiven?

Ja, vorig jaar voor 10.000 Days van Tool. Ik vond dat ik dat één keer in mijn leven meegemaakt moest hebben en Tool was een uitgelezen excuus. In mijn tienerjaren was ik een ongelooflijke metalfan, maar als je ouder wordt, moet je afscheid nemen van dat genre omdat je nu eenmaal de teksten begint te begrijpen die toch wel ongelooflijk infantiel zijn. Een groep met intelligente metal zoals Tool is dan een godsgeschenk.

Zie je jezelf lid worden van Mensa, de vereniging voor hoogbegaafde mensen?

Ik hou het liever stil, maar ik bén daar lid van. Wat steevast een aanleiding vormt voor vervelende opmerkingen. Mensen hebben echter een vertekend beeld van Mensa; dat wordt ongelooflijk overschat. Ik ben lid geworden uit nieuwsgierigheid en heb daar bijzonder interessante gesprekken gehad en enkele heel goede vrienden leren kennen. Het is een misvatting dat Mensaleden succesvoller zijn dan andere mensen. Voor wie allemaal supermannen verwacht, valt dat dik tegen.

Durf je wel eens een artikel op Wikipedia corrigeren?

Het is een prachtige ontwikkeling dat mensen op het internet dingen maken die iedereen gratis kan gebruiken. Wikipedia is daar een heel mooi voorbeeld van. Ik raadpleeg die site niet alleen, maar heb er zelf ook al nieuwe artikels gecreëerd. Toen ik eens informatie zocht over het aalputmotje, bleek daar nog niets over te vinden op Wikipedia, dus heb ik zelf een artikel aangemaakt. Ik heb ook voor verschillende stand-upkomieken een pagina gemaakt. Die over de Neveneffecten is niet mijn werk, maar daar heb ik wel het een en ander op gecorrigeerd.

Je scoort een nerdfactor van 64 procent. De computer waarschuwt zelfs dat het nog kan verergeren. Trek je je daar iets van aan?

Ik beloof plechtig elke dag mijn best te doen om nóg nerdier te worden. Ik heb mijn nerd-zijn altijd hoog in het vaandel gedragen omdat het gewoon leuk is om bezig te zijn met technische snufjes of wiskundige formules. En ik heb ook wel het geluk dat ik niet kamp met de typische sociale handicaps van een nerd. Ik kan redelijk goed overweg met vrouwen en heb de meest uiteenlopende vrienden. En ook geen witte sokken in sandalen voor mij, dank u. Mits wat hulp van mijn vriendin loop ik er zelfs behoorlijk modebewust bij, al kan ik het niet laten daar een T-shirt bij te dragen die ik gekregen heb van een jeugdhuis of een KSA-kamp. (lacht)

Hoe hoog is uw nerdgehalte Ga het na op www.blogthings.com/hownerdyareyouquiz

Door Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content