Hooverphonic is een van de vele Belgische artiesten die aantreden in het tv-spektakel ‘Stars of Europe’ (za – 20.30, één).Welke Europese stad ligt mastermind en fiere Sint-Niklazenaar Alex Callier het best? Door Hans Van Goethem

Door Hans van Goethem

Wat voor sfeer moet een stad voor jou hebben?

Er moet een dorpsgevoel hangen, hoe groot de stad ook is. Mijn favoriete steden hebben dat: San Francisco is bijvoorbeeld verrassend knus en in New York heb je niet toevallig The Village. Er moet heel veel te doen zijn, maar alles toch binnen wandelafstand. Steden die onpersoonlijk zijn, daar gruw ik van. Los Angeles bijvoorbeeld, of Frankfurt! Dat lijkt wel enkel en alleen opgetrokken om zaken te doen.

Om welke eigenschap prijs je Europa aan bij niet-Europeanen?

Dat het leven hier down to earth is, en ongelooflijk divers. Mode, eten, het is in elk land verschillend. Koop een sandwich in Engeland en je krijgt iets totaal anders dan in Brussel of Parijs, en dat ligt allemaal maar op een paar uur reizen van elkaar. Dat moet voor Amerikanen heel vreemd aandoen. Daar is alles veel meer uniform. In welke staat je ook komt, je kan er bijvoorbeeld overal dezelfde beperkte keuze aan dressing krijgen. Al moeten we met de globalisering oppassen dat we hier niet dezelfde kant opgaan.

Vriendelijk, introvert, avontuurlijk of elegant. Met welk woord zouden je vrienden jou omschrijven?

Alvast niet introvert of avontuurlijk, dat ben ik zeker niet. En vriendelijk gaat niemand geloven, omdat ik al lang bekend sta als een arrogante klootzak. (lacht) Tien jaar geleden trok ik mij dat helemaal niet aan, maar op m’n 34e sta ik er wel wat meer bij stil wat mensen van mij denken. Doe dan maar elegant. Ik loop graag perfect gekleed en gekamd. En geloof het of niet, maar ik vind het belangrijk om op een elegante manier met mensen om te gaan.

Stel dat je Europa moet ruilen voor de VS. Naar welke stad trek je?

Na lang twijfelen tussen San Francisco, Seattle en New York ga ik toch voor die laatste. Puur praktisch, omdat zeven uur vliegen nog net te doen is om vrienden en familie te kunnen bezoeken. Ik zou het een straf vinden om in Birmingham, Alabama te moeten wonen. Daar zijn ze zo racistisch als de pest. Er staat ook een replica van het vrijheidsbeeld die je van over heel de stad kan zien. Telkens wanneer er een dode valt in het verkeer, kleurt de toorts rood. Heel morbide.

Je mag de muziek voor een andere kunstvorm ruilen. Welke wordt het?

Geen enkele. Je moet je voor elke kunstvorm de volle honderd procent geven, zoals ik voor de muziek doe. Als ik mag dromen, leef ik mij op mijn oude dag creatief uit in de keuken. Al hoop ik vooral te kunnen rentenieren. (lacht) Een restaurant openhouden moet je ook niet onderschatten, da’s volgens mij hard travakken.

Volgens de computer is voor jou Amsterdam the place to be. Blijkbaar verenigt die stad het best jouw voorkeur voor klassiek en modern.

Meen je dat? Dit mag je niet publiceren: ik zeg altijd tegen mijn vrouw, die een Nederlandse is, dat ik niet naar Holland wil verhuizen! Nu ben ik er wel aan voor de moeite. Dat van dat oude en moderne klopt wel, maar voor de rest geloof ik niets van die test. (lacht) Nee, ik zou echt elke windrichting uit gaan, behalve naar Nederland. Stockholm of Londen lijken me wel wat, maar die zijn wellicht wat te duur. Dan denk ik dat de combinatie van levensstandaard, sfeer en klimaat van Barcelona me nog het meest op het lijf is geschreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content