Sinds vorig jaar is de presentatie van de Zamu Awards (zo 18/2, 12.30 – Canvas) in handen van Otto-Jan Ham, de MTV-veejay die eerder op StuBru scoorde met ‘De Eburonen’. Hoe wereldwijs is globetrotter Otto-Jan?

Hoe afgeleefd, of beter afgereisd, ziet je paspoort eruit?

Dat valt dik tegen: ik heb nog niet zo lang geleden een nieuw moeten halen. Door mijn oude reispas vol stempels zit nu zo’n domme perforatie. In mijn nieuwe zit nog wel iets wat me heel dierbaar is: mijn visum voor de Verenigde Staten, dat nog geldig is tot 2010. Ik ben dat nog voor De Eburonen moeten gaan halen op het Amerikaanse consulaat in Brussel. Toevallig had ik die dag een jas aan met een anti-Bushbadge in. Ik had die in New York gekocht, niet uit engagement, maar omdat ik het te gek vind dat de Amerikanen zelfs zoiets commercialiseren. Ik ontdekte te laat dat ik die badge droeg en ging met een klein hartje langs de security, maar gelukkig keek de veiligheidsagent maar met een half oog.

Heb je alle continenten al bezocht?

Alleen Oceanië ontbreekt nog op mijn lijstje, daar moet ik misschien eens iets aan doen. Al zou ik voor mijn volgende reis het liefst terug naar de VS gaan. Ik ben helemaal weg van dat land. Als je uit een klein land als België komt is het altijd indrukwekkend je in zo’n weidse wereldmacht te bevinden. Daaraan merk je echt dat de omgeving waarin je opgroeit je denkwijze bepaalt. Het anti-Amerikanisme bij veel mensen sinds Bush president is, vind ik trouwens onzin. Alsof die man een afspiegeling is van alle Amerikanen.

Ga je altijd op zoek naar het meest exotische restaurant dat net z’n deuren heeft geopend?

Als ik voor De Eburonen ergens in Afrika zit, ga ik zeker niet weigeren om te eten wat de plaatselijke pot schaft. Ik ben een overtuigd alleseter, maar hier in Brussel of Amsterdam de meest exotische restaurants aflopen is mijn ding niet. Ik ga enkel eten als ik honger heb en dan kies ik vooral iets dat mij smaakt. Geef mij dan maar een stuk pizza uit de Pizza Hut, met goed veel ketchup. Da’s eerlijk eten tegen een goeie prijs, het is een misvatting dat een pizza gebakken moet zijn door een Italiaan.

Ben je even gepassioneerd door mode als door reizen?

Doordat ik bij MTV nu mijn kleren gratis krijg, is dat wel verbeterd. Maar ik haat winkelen en ben nogal budgetgevoelig waardoor ik liever mijn geld uitgeef aan cd’s dan aan kleren. Ik heb ook een pokkenhekel aan trendy moeten zijn. Aan het einde van onze laatste Eburonenreis hebben Stijn Van de Voorde en ik een weddenschap gesloten. Ik weet niet precies meer wat, maar de verliezer moest met zo’n witte kabeltrui rondlopen op de VRT. Tot grote vreugde van Stijn, een echte modefreak, heb ik verloren. Maar voor de gelegenheid had ik mij glad geschoren en droeg ik die trui rond mijn schouders waardoor het nog iets cools had. (lacht)

Je bent behoorlijk wereldwijs. Er stroomt reizigersbloed door je aderen, maar blijkbaar heb je wel een zetje nodig. Geldt dat voor alles in je leven?

Helemaal! Vroeger was ik, ondanks een broer en een zus in het buitenland, heel honkvast. Ik had zelfs vliegangst, maar door mijn werk is dat helemaal veranderd. Al heb ik ook op andere vlakken nog steeds dat duwtje nodig. Misschien is het wel omdat ik nogal lui ben. Alle leuke dingen die ik mag doen – De Eburonen, MTV – zijn er gekomen omdat men het mij gevraagd heeft. Nog een geluk dat ik iemand ben die nauwelijks nee kan zeggen. Zoals tegen de presentatie van de Zamu Awards.

Door Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content