Lien Van de Kelder laat in ‘Outback Luke’ (ma,21.30 – VijfTV) Vlaamse en Nederlandse vrijgezelles in de Australische bush vechten om een begerenswaardige bink. Hoe vrijgevochten is de meest begeerde vrouw van Vlaanderen? Door Hans Van Goethem

Heb je een diverse vriendenkring van mensen die elkaar niet kennen?

Nu je het zegt: heel wat van mijn vrienden kennen elkaar niet. Ze bestaan uit verschillende groepen: jonge mensen met wie ik gestudeerd heb, collega’s of veertigers die ik nog van vroeger ken. Dat vind ik niet erg want voor elke activiteit heb ik wel andere vrienden. Studiegenoten vinden bijvoorbeeld niets aan The Police, maar dan ga ik volgende week lekker met (‘Thuis’-collega; nvdr.) Viv Van Dingenen.

Ga je wel eens alleen op reis?

Liever niet, ik heb toch graag het gezelschap van een goede vriend of vriendin, iemand om ervaringen mee te delen en van gedachten mee te wisselen. Toen ik vorig jaar in Montpellier ging studeren heb ik er meteen alle andere Erasmus-Belgen uitgenodigd voor een etentje bij mij. Hier in België vraag ik vaak vrienden naar toneel- en filmpremières – voor alles ken ik wel een slachtoffer – en vaak gaat dat gepaard met een restaurantbezoek. Niet zelden doen we dan mee de zaak dicht.

Het internet, dient dat om iets op te zoeken of om een tweede leven te leiden?

Meer dan mails lezen en iets met Google zoeken, doe ik niet. Ja, ik heb mijn eigen naam ook al eens ingetikt en dat gaf 54.000 hits naar bedenkelijke sekssites. Daar kan je helaas weinig tegen beginnen. Een collega-actrice heeft eens stappen ondernomen tegen getrukeerde foto’s, maar tegen dat ze haar gram haalde, stonden die foto’s alweer ergens anders. Eigenlijk heb ik te weinig tijd voor het internet. Vroeger speelde ik graag De Sims dus Second Life lijkt me wel leuk, maar ik vrees dat ik eraan verslaafd zou raken. Daarom blijf ik ook weg van pokersites, ik heb vrienden die niets anders meer doen.

Hou je er controversiële meningen op na?

Mensen vragen altijd naar mijn mening en vaak vraag ik me af waarom men die in godsnaam wil weten. Maar ik loop niet in het gareel, dus krijgen ze wel eens iets te horen waar ze van opkijken. Een studievriendin van mij, Nele Somers, doet mee aan Miss Belgian Beauty en heeft me gevraagd haar meter te zijn. Voor haar doe ik dat, maar ik heb duidelijk gemaakt dat ik normaal zo’ n meterschap niét zou aanvaarden omdat ik vind dat je niemand kunt verdedigen die je niet kent. Die uitspraak is bij veel andere peters en meters in het verkeerde keelgat geschoten omdat ze hun kandidaat-miss niet kenden.

Zou je alleen op restaurant gaan eten?

Dat zou ik niet zien zitten. Dan haal ik nog eerder ergens een broodje om in de wagen op te eten. Dat doe ik wel eens, en gegarandeerd ligt alle tomaat en ei binnen de kortste keren op mijn schoot (giechelt). Nee, als ik onderweg ben en ik moet iets eten, dan bel ik wel iemand op om ergens af te spreken. Over heel het land ken ik wel iemand, dus dat komt meestal in orde.

Het verdict: je bent voor 53 procent vrijgevochten. Je bent wel onafhankelijk maar tegelijk hou je veel rekening met wat anderen denken.

53 procent maar? Da’s met de hakken over de sloot. Ik hou wel rekening met andere mensen, ja. Mijn grens ligt waar je anderen gaat kwetsen. In een samenleving is het toch de bedoeling om met anderen samen te leven. Dus vraag ik me wel eens af of het wel de moeite is ergens een punt van te maken. Maar toch beschouw ik mezelf als vrij onafhankelijk. Vrijgevochten betekent voor mij dat je kan gaan en staan waar je wil, en dan ben je volgens mij een gelukkig mens. En ja, dat ben ik wel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content