Crashing – seizoen 2

PETE HOLMES in CRASHING: altijd op zoek naar een sofa.

‘Mijn neef gaf een speech op een bruiloft waarin hij per ongeluk toegaf dat hij als tiener een kind had misbruikt, en dat was minder gênant dan jouw optreden daarnet’, zegt collega-komiek Artie Lange tegen Pete Holmes in de eerste aflevering van de HBO-reeks Crashing. Even daarvoor heeft Pete zijn vrouw – die hem financieel ondersteunde – betrapt in bed met een langharige hippie. Aangezien hij plots dakloos is, probeert de naïeve goedzak dan maar zijn kost te verdienen als stand-upcomedian in de grote stad. Zijn onbetaalde optredens in vrijwel lege comedykelders worden steevast op hoongelach onthaald. Keer op keer moet hij de nacht doorbrengen op de sofa van bevriende komieken, nadat hij overvallen werd in de metro of zijn auto werd weggetakeld. Tragische toestanden.

Comedy als balsem voor de pijn van het zijn staat centraal in Crashing, een samenwerking tussen comedygod Judd Apatow (The 40-Year-Old Virgin, Knocked Up) en komiek Pete Holmes, die de reeks bedacht en schreef. Hij speelt een twintigjarige versie van zichzelf, en put uit eigen misère. Ook hij maakte op die leeftijd al een scheiding mee. Ook hij droomde aanvankelijk van een carrière als pastoor. En ook hij schuimde vervolgens de stand-uppodia af en ging keer op keer op zijn bek. Miniem verschil: de echte Pete betrapte zijn vrouw met een kleine Italiaan genaamd Rocco en het vergaat hem in het echte leven minder slecht dan zijn alter ego.

Voor hij Crashing maakte, oogstte Holmes immers succes met de podcast You Made It Weird, waarin hij met topkomieken als Sarah Silverman, T.J. Miller en Bill Burr discussieerde over comedy, seks en religie. Later kreeg kreeg hij zijn eigen talkshow op TBS, The Pete Holmes Show, al werd die na een tijdje afgevoerd wegens matige kijkcijfers. Met Crashing loopt het beter: de serie werd warm onthaald en kreeg van HBO een tweede seizoen. Daarin zal Pete zijn scheiding leren te aanvaarden, maar blijft hij platzak. Hij ontmoet ook een nieuwe vriend: Ali Reissen, een amalgaam van mensen die Holmes in de loop der jaren comedy-advies hebben gegeven, onder wie Bill Burr en Jim Gaffigan.

Ook de bijzonder geestige Artie Lange, die zich in het eerste seizoen opwierp als Petes mentor, keert terug. De echte Lange, die met zijn drugs- en alcoholverslaving en twee zelfmoordpogingen het schoolvoorbeeld van de schaduwzijde van de lach is, werd vorig jaar gearresteerd wegens drugsbezit. Op Twitter beweerde hij ontslagen te zijn door Apatow, maar de dag daarna ontkrachtte hij dat in een podcast. In een tweet verklapte hij zelfs wat hij zou verdienen: ‘Mijn salaris voor seizoen 1 was 15.000 dollar per aflevering, voor het tweede kreeg ik 17.500 dollar. 2500 meer!!!’ ’t Zijn dingen.

Vanaf zondag 14/1 in Play More

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content