Na All the Pretty Horses en No Country for Old Men werd nu ook Cormac McCarthy’s meeslepende doemdrama The Road verfilmd. Een introductie tot Amerika’s meest geprezen en discrete romancier.

Cormac McCarthy werd in 1933 geboren in Providence, Colorado als zoon van een advocaat, maar verhuisde op zijn vierde naar Knoxville, Tennessee. In 1953 ging hij als twintigjarige snaak voor vier jaar in dienst bij de United States Air Force. Nadien hervatte hij zijn studies vrije kunsten aan de universiteit van Tennessee om in 1957 zijn eerste novelle te publiceren.

Het duurde echter nog tot 1992 voor McCarthy, die sinds de seventies nabij de Mexicaanse grens woont, na jaren in armoedige omstandigheden te hebben geleefd enig succes boekte. Van All the Pretty Horses verkocht hij toen maar liefst 190.000 exemplaren, terwijl hij voorheen nooit meer dan 5000 boeken was kwijtgeraakt. Zo werd de eerste episode uit McCarthy’s Border Trilogy, wellicht zijn meest optimistische roman ooit, zijn eerste beststeller.

Toch blijft de man het liefst uit de schijnwerpers, al maakte hij in 2007 een uitzondering voor een interview met Oprah Winfrey. Amerika’s bekendste talkshowhost bombardeerde The Road in haar Book Club immers tot boek van de maand. En zo kwam zijn met de Pulitzerprijs bekroonde postapocalyptische parabel in de hoogste regionen van de verkooplijstjes terecht.

Samen met het in 2005 verschenen No Country for Old Men vormen All the Pretty Horses en The Road de hoogtepunten van het kwantitatief beperkte, maar kwalitatief hoogstaande oeuvre van de man die volgens velen de literaire erfgenaam van William Faulkner is. Zijn typische stijl? Spaarzame, maar trefzekere zinnen zonder veel punten of komma’s. Zijn typische protagonist? Een loner die het liefst buiten zit en nauwelijks leest of spreekt. Zijn typische thema’s? De eeuwige strijd tussen goed en kwaad, leven en dood en andere existentiële besognes.

Aangezien zijn romans lezen als filmscripts en spanning afwisselen met dramatiek, is McCarthy in Hollywood hot property. Zo werd All the Pretty Horses al in 2000 verfilmd door Billy Bob Thornton, met Matt Damon en Penélope Cruz in de hoofdrollen. Toch is het vooral de Oscarwinnende adaptatie uit 2007 van No Country for Old Men door Joel en Ethan Coen die McCarthy’s ster in Tinseltown deed rijzen. De rechten van The Road had John Hillcoat zelfs al gekocht nog voor het boek in de rekken lag.

Bovendien is er met Blood Meridian – zijn veelgeprezen en gewelddadige roman uit 1985 – nog een vierde McCarthyverfilming op komst. Die bloederige western over scalpenjagende indianen zal uiteindelijk door Little Children-maker Todd Field worden geregisseerd, en niet door Ridley Scott, die het project in extremis afblies wegens ‘onverfilmbaar’. Voorziene release: herfst volgend jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content