Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Toto le antihéros – De zesdelige Italiaanse miniserie ‘Corleone’ knalt zich een weg door leven en werk van maffiabaas Salvatore ‘Toto’ Riina.

Reeks: *** Extra’s: ** (Dutch Film Works)

Reeks. ‘Er zijn drie magistraten kandidaat voor een benoeming: de eerste is de beste, de tweede heeft politieke connecties en de derde is een idioot. Weet je wie het haalt? De idioot. Zo werkt de maffia.’ Zo vat Paolo Borsellino, rechter en maffiabestrijder, het samen in de laatste aflevering van de zesdelige Italiaanse maffiareeks Corleone. Even later wordt Borsellino net als zijn vriend en collega Giovanni Falcone een paar weken eerder het slachtoffer van een autobom, in een aanslag die ‘besteld’ werd door zijn vijand en maffiabaas Salvatore ‘Toto’ Riina.

Deze minireeks toont in zes afleveringen hoe Riina uitgroeide tot de machtigste en meest gevreesde maffioso van Italië. We zien hoe hij vlak na WOII als kleine jongen zijn vader en broer verliest als in zijn geboortedorp Corleone per ongeluk een Amerikaanse bom ontploft, en hoe hij daarna onder de invloed van de lokale maffiabaas komt. Langzaam klimt hij op in de hiërarchie en door de juiste allianties aan te gaan én zijn concurrenten uit te schakelen wordt hij uiteindelijk de ‘capo di tutti capi’.

Van de glamour die in films of series vaak rond maffiosi hangt, blijft in Corleone weinig meer over: Riina is een brutale, nietsontziende psychopaat – je begrijpt achteraf perfect waarom hij ‘Het Beest’ werd genoemd – en de ene bloederige afrekening volgt de andere op. Maar de reeks toont ook hoe hij door zijn banden met de politieke kaste in Italië decennialang zijn ding kon blijven doen, tot rechters als Borsellino en Falcone zich in de maffia gingen vastbijten. Toen Riina die twee liet ombrengen, overspeelde hij ook zijn hand: de publieke opinie was zo geschokt door de moorden dat de schuldigen genadeloos werden opgejaagd. Riina werd in 1993 opgepakt en zit sindsdien in de gevangenis.

Extra’s.Corleone komt uit in een speciale luxebox, telkens met een aansteker in de vorm van een kogel. Maar de mooiste extra is toch Falcone, de driedelige miniserie die begin 2009 al afzonderlijk verscheen en waarin de strijd van de gelijknamige onderzoeksrechter tegen de maffia wordt getoond.

Win Een exemplaar van Corleone. Zie pagina 6. Trakteert op

FOCUSKNACK .BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content