Control Pedro

PEDRO ELIAS: 'Ik heb last van wilfing.'

Donderdag 20/4, 21.35, VIER

In de panelshow Control Pedro gidst de Catalaans-Belgische Woestijnvis-redacteur, Idioot en schrijver telkens vier BV’s over de golven van het wereldwijde web. En dat is allemaal de fout van De slimste mens.

PEDRO ELIAS: Ik heb een internetverslaving opgelopen toen ik jaren geleden als redacteur voor die quiz werkte. Ik geneer me om het te zeggen, maar ondanks drie kinderen en een vaste job spendeer ik enorm veel tijd online. Vaak zonder enig nut. Het ene moment ben ik iets aan het opzoeken over Italiaanse schoenen, het volgende klik ik door en een uur later besef ik dat ik al tien minuten naar een waterput in Botswana zit te staren. Dat heet wilfing, zoals in het acroniem wwilf, ‘what was I looking for’: rondsurfen en de weg kwijtraken. Dat is het fundament van Control Pedro.

Waar leidt dat in je programma precies toe?

ELIAS: Wat Control Pedro vooral níét is: een panelshow met de geestigste internetfilmpjes. Wel laat ik mijn gasten kennismaken met diensten die online worden aangeboden – onder andere. Zo is er een Russische novelle over een dichter die elke nacht aan zijn typiste een bepaald iets vroeg. Een vrouw uit Moskou las die novelle en verkoopt nu op het internet wat die dichter zijn typiste liet doen.

Ik laat ook een rist life hacks zien, de meest uiteenlopende trucjes en tutorials die je het leven makkelijker maken. Die vind je overal. Mijn vriendin heeft onlangs onze droogkast gerepareerd met behulp van een Youtubefilmpje. Zelfs mijn moeder gebruikt ze ondertussen. Maar liever dan zulke alledaagse hulpmiddelen laat ik een Polynesische tutorial zien over hoe je een kokosnoot met je tanden kunt openen.

En wat er zeker zal inhakken bij mijn panelleden: we willen hun privacy een beetje schenden. We leggen hen op het rooster over hun onlineverleden. Figuren als dj Faisal en Jonas Geirnaert zijn niet onbeslagen in het surfen. Daartegenover staat dan een Martin Heylen of Erik Van Looy. Die laatste mijdt het net zelfs bewust, behalve misschien de site van Royal Antwerp Footbal Club. Ik hoop dat ik een gids kan zijn en hen, en de kijker, een andere kant van het internet kan tonen.

Dit is de eerste keer dat je de centrale figuur van een programma bent. Egoboost?

ELIAS: Nauwelijks. Control Pedro draait om de panelleden. Mijn taak is het om hen van site naar site te leiden. Ik moet niet de grapjas uithangen. Mijn gasten zullen dat sowieso beter doen wanneer ze reageren op wat ik hen voorschotel. Ik ben maar de orkestleider. Dat vind ik wel een rustgevende gedachte.

SEBASTIAN ROTH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content