19.30 – Ned3

Twintig jaar geleden zat hij nog achter tralies en klonk het van ‘Free-ee, Nelson Mandela. Free free free, Nelson Mandela’, maar deze keer is het liveconcert in het Londense Hyde Park geheel gewijd aan ’s mans negentigste verjaardag. Hoewel: zelfs op die respectabele leeftijd blijft de anti-apartheidsstrijder geëngageerd en wil hij het bewustzijn rond aids vergroten. Onder meer Queen, Zucchero, The Sugababes en Razorlight zullen Mandela daarbij – mogelijk zelfs letterlijk – ondersteunen.

‘Eigenlijk zou ik met pensioen moeten zijn, maar pensioen betekent ook dat je tijd hebt voor verjaardagen’, schreef Mandela in een boodschap op zijn website. ‘Mijn vrienden en de liefdadigheidsorganisaties die mijn naam dragen willen het jaar van mijn negentigste verjaardag gebruiken om geld in te zamelen om ons werk voort te zetten en natuurlijk wil ik hen daarbij helpen. Londen wil mijnverjaardag vieren en ik heb beloofd datik zou gaan als ze fondsen voor onze goede doelen bij elkaar krijgen. We hebben dus een deal: ik ga naar Londen en zij organiseren een concert in Hyde Park dat het besef over onze inspanningen en de broodnodige middelen moet versterken.’

Precies 46.664 tickets worden er verkocht – niet toevallig: 46664 was het nummer dat Mandela kreeg toen hij in 1964 op Robbeneiland gevangen werd gezet. Op het concert voor zijn vrijlating twintig jaar geleden kwamen er in Wembley Stadium nog 72.000 mensen opdagen en 600 miljoen kijkers uit 60 verschillende landen volgden de show op televisie. Doordat het evenement toen niet in Zuid-Afrika werd uitgezonden, bleef het daar grotendeels onopgemerkt. Hoe dan ook, twee jaar later kwam Mandela na 27 jaar dwangarbeid weer op vrije voeten.

Het Concert for Mandela van dit jaar zal aids niet uit de wereld helpen, maar alle aandacht is natuurlijk welkom. Aan de inzet van de artiesten zal het in ieder geval niet liggen. The Simple Minds en Annie Lennox, bijvoorbeeld waren er twintig jaar geleden ook bij. Behalve hogergenoemde muzikanten hebben onder meer ook Shirley Bassey, Jamelia, Leona Lewis en Papa Wemba toegezegd, en geven Will Smith, Oprah Winfrey, Lewis Hamilton en anderen acte de présence. Er zouden die avond trouwens nog grote namen het podium opklimmen, alleen houden die dat nog even stil om ‘zowel Mr Mandela als het publiek te verrassen’.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content