COMING-OF-UNDERAGE

ALEXANDER SKARSGÅRD en BEL POWLEY na de daad: vooral zij wil méér.

Debutante Marielle Heller brengt verslag uit van de stormen in het hoofd én het lichaam van een tiener in de deugddoend provocerende en genadeloos oprechte coming-of-agefabel The Diary of a Teenage Girl.

‘I had sex today. Holy shit!’ Aan het woord: de vijftienjarige Minnie Goetze, die in het openingsshot van The Diary of a Teenage Girl heupwiegend en in slow motion door het park zwalpt, met een combinatie van trots en onzekerheid die enkel tieners ervaren wanneer ze de arena der volwassenheid betreden.

Minnie blijkt evenwel net ontmaagd te zijn door ene Monroe, de twintig jaar oudere, besnorde minnaar van haar moeder (een complexe rol van de Zweedse hartendief Alexander Skarsgård, die hier het juk van zijn True Blood-imago van zich af neukt). En dat is zelfs in het hippe San Francisco van 1976, waar dit tragikomische portret met zijn heerlijke seventiesgloed en hippiesetting een perfecte tijdcapsule van vormt, een brug te ver. Ook al ziet lapzwans Monroe in dat hij zich met Minnie in een onmogelijke situatie heeft gestort, zij ervaart vooral de euforie van haar eerste vrijpartij, en wil méér, veel meer.

Het leeftijdsverschil blijkt echter lang niet het grootste taboe in deze onverbloemde bewerking van de gelijknamige graphic novel van Phoebe Gloeckner, waarmee de Amerikaanse actrice Marielle Heller fijngevoelig debuteert. The Diaryof a Teenage Girl ontlokte in de VS even lovende kritieken als verontwaardigde reacties door het veelvuldige naakt en de talrijke rauw gefilmde seksscènes met een minderjarige. En voor één keer is het niet een puisterig geil mannetje dat zo wellustig naar seks verlangt, zoals de codex van de tienerkomedie voorschrijft, maar volgen we een vrouwelijke protagonist in haar onstuimige jacht op lust en liefde.

In een tijdperk waarin de Lena Dunhams van deze wereld hun on-hollywoodiaanse lichamen schijnbaar zonder gêne ontbloten, kun je dat moeilijk baanbrekend of schokkend noemen, maar de verfrissende en genadeloos oprechte insteek zorgt – soms op het ongemakkelijke af – wel voor een wat confronterende filmervaring, en dat is al helemaal een verademing binnen het tienerfilmgenre.

Grote troef is de indrukwekkende vertolking van Bel Powley als de zoekende en verwarde Minnie. Onweerstaanbaar vertolkt zij de verwarde tiener die worstelt met het leven, haar identiteit en de liefde. Tijdens haar queeste worden haar brutale fantasieën regelmatig visueel verbeeld door betoverende, sfeervolle en groteske animaties, en dat verleent The Diary of a Teenage Girl soms bijna letterlijk een hallucinogene visuele kwaliteit.

Ook al wordt de plot van deze deels met Belgisch geld gefinancierde prent aan het einde wat voorspelbaar en komt de uit Minnies dagboek – een vintage taperecorder – geplukte voice-over soms wat uitleggerig over, The Diary of a Teenage Girl is een parel van een coming of age-prent: grappig, provocerend, ontroerend, visueel betoverend en heerlijk tegendraads.

THE DIARY OF A TEENAGE GIRL ****

Marielle Heller met Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content