COMEDY CONNECTIONS: ALLO ALLO!

23.35 – BBC1

Het wordt zeker en vast een ‘good iefnin’ maandag, want in de reeks Comedy Connections – over de beste Britse comedy’s uit de geschiedenis – houdt de BBC deze week halt bij ‘Allo’Allo!, de legendarische serie over de belevenissen in een klein Frans cafeetje tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Allo’Allo! was oorspronkelijk bedoeld als parodie op alle oerserieuze documentaires over de Tweede Wereldoorlog die de BBC eind jaren zeventig aan de lopende band afleverde. Vooral de dramaserie Secret Army, over een cafébaas die in het verzet gaat, werd geviseerd.

De reeks ging in Groot-Brittannië van start in 1982 en werd meteen een succes. Behalve bij de critici, die de grappen over stuntelige verzetslui en homoseksuele nazi’s smakeloos vonden en vreesden dat de Fransen of de Duitsers zich beledigd zouden voelen. De reactie van bedenker David Croft: ‘Onze Duitsers zijn ongevoelige zakkenvullers, de Fransen zijn geobsedeerd door seks en de Britten zijn idioten. Geen enkel land moet zich dus geviseerd voelen.’De tijd gaf Croft gelijk: de Fransen kochten de reeks aan, en ook daar werd de reeks een grote hit. In Duitsland is ‘Allo’Allo! evenwel nooit geraakt…

‘Allo’Allo! hangt aan elkaar van de stereotypes, overdrijvingen en catchphrases in meestal schabouwelijk Engels. De bekendste oneliner van allemaal ‘Listen very carefully, I will say this only once’ hadden de makers gepikt van een andere Britse oorlogssitcom, Dad’s Army.

Een van de belangrijkste verhaallijnen – voor zover je dat woord kunt gebruiken – draait rond het schilderij The Madonna With The Big Boobies van Van Clomp, dat iedereen als appeltje voor de dorst in handen wil krijgen. Toen de reeks in Engeland werd uitgezonden, bracht een bedrijfje kopieën van het schilderij op de markt, tegen honderd euro het stuk. Binnen de kortste keren was de voorraad uitverkocht.

Hoofdrolspeler Gordon Kaye werd dankzij ‘Allo’Allo! een ster. En kwam dus in het vizier van de tabloids. In 1990 bracht de roddelpers naar buiten dat Kaye in tegenstelling tot zijn personage eigenlijk homoseksueel is, en even werd gevreesd voor zijn populariteit. Maar toen Kaye enkele dagen later betrokken raakte in een zwaar auto-ongeluk was de solidariteit overweldigend. Zes maanden later kon Kaye zijn comeback maken alsof er niets was gebeurd.

De Memoires Deze week blikt Etienne Davignon, ook bekend als ‘de machtigste Belg’, terug op zijn leven (20.50 – Canvas) My Restaurant Rules Finale van de Australische realityreeks – een van de leukste die wij de afgelopen maanden gezien hebben – waarin enkele koppels een eigen restaurant op poten moeten zetten (20.50 – Vitaya).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content