COMEDIAN VINDT WERK

MICHAEL VAN PEEL

Dinsdag 19/3, 22.00 – Canvas

In Comedian vindt werk is het de beurt aan Michael Van Peel, onlangs ook op Canvas te zien in zijn eindejaarsconference, om de handen vuil te maken. Hij mag aan de slag als baggeraar in de Antwerpse haven. ‘Net tijdens die drie zonnige dagen in december. Ik vind dat ik van alle comedians in dit programma de leukste job heb gekregen.’

Heb jij de makers vooraf een suggestie gedaan?

MICHAEL VAN PEEL: Nee, ze kregen carte blanche. Ik was zelf razend benieuwd naar wat ze voor mij zouden bedenken. De aankondiging van mijn komst zorgde trouwens voor hoogoplopende verwachtingen bij mijn tijdelijke collega-baggeraars. Bij het horen van mijn achternaam verlekkerden ze zich op de komst van havenschepen Marc Van Peel, die weliswaar heel verre familie van mij is, om hem eens goed hun gedacht te zeggen.

Kon jij je er vooraf wat bij voorstellen, werken op een baggerschip?

VAN PEEL: Niet veel, maar ik heb als student wel op kot gezeten met iemand die de binnenvaart deed en als ik die eropuit zag trekken, dan leek zijn leven zo veel leuker dan het mijne. Dat bleek bij Comedian vindt werk ook wel te kloppen. Het is verdomd hard werken als baggeraar, maar met pieken. Tussendoor zitten die mannen samen in een kajuit straffe verhalen op te dissen. Bijvoorbeeld over hoe ze bij windkracht 9 op een boorplatform staan te werken en dat dan net de vrouw belt om te vragen hoe de videorecorder werkt. Op de baggerschepen werken trouwens veel zeevaartanciens die het lang weg zijn hebben omgeruild voor werk dichter bij huis, zonder dat ze de zee moeten missen.

Heb je iets opgestoken van die zeebonken?

VAN PEEL: Tuurlijk wel. Die drie dagen fysieke arbeid hebben mijn hoofd echt opgefrist. Het deed deugd om even weg te zijn van het computerscherm. En ik kon na die dagen ook wel begrijpen dat ze een en ander willen aankaarten bij mijn naamgenoot en havenschepen. Zo is ook in de scheepvaart de informatisering fors toegenomen en toch vergemakkelijkt dat het werk niet altijd. Want wat als het systeem blokkeert? Op zee heb je geen helpdesk maar een schroevendraaier nodig, klinkt het bij het werkvolk.

Volgens de makers bleek het harde labeur ideaal om de comedians de camera te doen vergeten. Heb ook jij je grapdwang voelen verdwijnen?

VAN PEEL: Het is geen toeval dat je voor het programma drie dagen aan de slag gaat. In het begin had ik op de werkvloer inderdaad die reflex: ha, een podium, een publiek! Maar de zin om grappen te maken vergaat je vlug wanneer je in de kou met zout op je pollen probeert aan te meren.

Heb je het resultaat zelf al gezien?

VAN PEEL: Nog niet, ik zal wel van mijn moeder horen of ik wat deftig in beeld kom. (lacht) Onvermijdelijk zal dat wel als bureaujanet zijn. Zo heb ik een paar keer hulp moeten vragen om iets op te tillen en dan neemt zo’n doorgewinterde zeebonk dat voorwerp natuurlijk met één arm mee.

Comedian vindt werk blijkt nu het laatste tv-programma te zijn waaraan de onverwacht overleden Patrick De Witte heeft meegewerkt. Welke herinneringen bewaar jij aan hem?

VAN PEEL: Hij was diegene die me contacteerde om aan Comedian vindt werk mee te doen. Maar de opnames zelf verliepen met de twee andere mannen van productiehuis 3Keys: regisseur Maarten Moerkerke en producer Geert Peeters. Ik vermoed dat dat altijd de rol van Patrick is geweest: programma’s mee bedenken. Zijn overlijden moet een drama zijn voor Maarten en Geert, zij zullen nu wel even niet weten hoe het verder moet. Ik hoop dat ze in dezelfde geest programma’s blijven maken, samen met Patrick hebben ze wel wat deuren opengestampt voor comedians.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content