(20th Century Fox Home Entertainment)

The Official 007 Collection, Tony Nourmand, Boxtree, 208 blz., 30 pond.

John Cork en Bruce Scivally, Boxtree, 320 blz., 35 pond.

Greg Williams, 14,99 pond.

001. James Bond Collection: Monster Box

De 19 officiële Bondfilms op dvd in een unieke verzamelbox, slechts tijdelijk verkrijgbaar. Zie dvd-rubriek blz.82.

002. Samsonite’s Aluminium Business Case Xylem Scion

003. James Bond Movie Posters

Wat de Bondformule uniek maakt, zit steevast fors samengebald in de posters, die bijna een genre op zich vormen en in de loop der jaren felbegeerde memorabilia zijn geworden. Voor deze luxueuze uitgave mocht samensteller Tony Nourmand het archief leegplunderen van Eon Productions. Daardoor krijgen we niet alleen afbeeldingen te zien van alle afleveringen (inclusief de twee dissidente Bondfilms waarvan de rechten nu ook in handen zijn van Eon), maar ook van de teasers en de echte bioscoopaffiches, nooit gebruikte posters en limited editions. Nourmand put zowel uit nationale (Britse) als internationale campagnes. Naast de essentie van Bond vatten de posters ook de evolutie in visuele stijl en verkoopkunst in de loop van veertig jaar Bond.

Achter elke poster schuilt een verhaal. Zo mocht een affiche van A View To A Kill de deur niet uit omdat Roger Moore er in zijn witte smoking niet mannelijk genoeg uitzag ( no kidding!), en zijn er diverse gebruikte en niet gebruikte affiches van On Her Majesty’s Secret Service waarop je Bond niet eens kunt herkennen. George Lazenby had al tijdens de productie beslist om het bij die ene 007-incarnatie te houden, dus vonden de producers het verloren geld om zijn gezicht te promoten. Vandaar deze quasi anonieme Bond.

004. James Bond: The Legacy

Met zijn paginagrote foto’s, fraaie illustraties en allerlei visuele documenten uit de 007-archieven is dit het meest luxueuze kijkboek tot nu toe over het Bondfenomeen. Dankzij de stevige research van de auteurs biedt het ook een uitstekende chronologische rondleiding door de wereld van 007. Je komt heel wat te weten over de woelige productiegeschiedenis van de films, de juridische conflicten, de betekenis van Bond als cultureel icoon, de invloed van Bond op de wereld en van de wereld op Bond. Een prijzige, maar onmisbare gids van de langstlopende franchise uit de geschiedenis.

005. Bond On Set

De Londense fotograaf Greg Williams kreeg van de Bondproducenten carte blanche om de volledige opname te verslaan van Die Another Day, en legde alle heuglijke momenten van deze jarige Bondaflevering (van de car chase op een bevroren IJslands meer tot de introductie van Halle Berry in pure Dr. No/Ursula Andress-stijl) vast op de gevoelige plaat.

006. James Bond speelkaartenset

007. James Bond Martini

Ian Fleming lardeerde zijn romans met opschepperige details over de drink-, rook- en eetgewoontes van zijn snobistisch spion. Vooral hoe Bond zijn martini drinkt – Shaken, not stirred -, blijft een constante in de romans, de films en de mythe.

Dit is het precieze recept, zoals het in Casino Royale (1953) staat beschreven:

Klaarmaken in champagnecoupes. Ingrediënten: 3 maten ijskoude Gordon Dry gin. 1 maat ijskoude Russische graanwodka. 1/2 maat ijskoude droge vermouth Kina Lillet. 1 lang gesneden, fijn stukje citroenschil. Goed schudden en serveren. Desgewenst opdienen met een groene olijf op een cocktailprikkertje in het glas.

door Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content