CODE ORANJE

THE CODE: enkele witte ridders proberen de puntjes te verbinden in een onverkwikkelijk kluwen van intriges.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Een kruising tussen Borgen en The Killing, gesitueerd in de Australische outback. Dat is in een notendop het concept van de goede maar niet helemaal overtuigende misdaadserie The Code.

Wat eerst een tragisch verkeersongeluk lijkt, groeit uit tot een schandaal dat heel Australië in de ban houdt en tot in de hoogste politieke regionen gevolgen heeft. In Lindara, een klein dorpje op het Australische platteland, rijdt een truck in op een jeep, met daarin twee aboriginaltieners die aan het joyriden waren. Uit een video-opname die van de crash is gemaakt, blijkt echter dat het jonge verliefde koppeltje na het ongeval werd aangevallen en dat iemand het wrak van hun auto in een afgrond heeft geduwd terwijl een van hen er nog in zat – levend.

De video komt in handen van Ned Banks, een internetjournalist die wanhopig op zoek is naar een primeur, maar die kan hem pas bekijken als zijn autistische broer Jesse, een getalenteerde hacker, er de bugs uit haalt. Een van de beelden kan Jesse zo scherp krijgen dat ook de nummerplaat van de truck te lezen is, en zo komt het duo op het spoor van een ogenschijnlijk koosjer biotechnologisch bedrijf. Als ze Physanto echter van dichterbij willen onderzoeken, wordt de computer van Jesse gehackt en krijgt ook Password, waarvoor Ned werkt, bedreigingen binnen.

Ondertussen zijn ook de hoogste kringen gealarmeerd en komt er een doofpotoperatie op gang. De verantwoordelijken voor het ongeval hebben immers vrienden binnen de politieke wereld van Australië, en hun medewerkers zijn tot veel bereid om de waarheid te verhullen. Alleen zijn hun tegenstanders dat ook – de video die Ned in handen kreeg, werd hem toegestopt door zijn voormalige vriendin, tevens communicatieverantwoordelijke voor de premier.

Het zesdelige The Code is een soort kruising tussen Borgen en The Killing, waarin mensen uit de politiek, de journalistiek en het bedrijfsleven vuile spelletjes spelen en een paar witte ridders de zaakjes op orde proberen te krijgen. De verwijzing naar de Scandinavische successen is niet willekeurig, want voor de Australische tv-zender ABC was The Code eveneens een hit in binnen- en buitenland – de reeks was al verkocht aan de Amerikaanse en Britse tv nog voor ze in het thuisland was uitgezonden. Net zoals bij Borgen en The Killing hebben de makers ook volop gebruik gemaakt van hun thuisland om de reeks extra sfeer mee te geven, van de zinderende landschappen van de Australische outback tot de statige gangen van het – echte – parlementsgebouw.

Het resultaat is een spannend en flitsend actiedrama vol sinistere complotten en gekonkelfoes in achterkamers dat wel zes uur lang de aandacht vast kan houden, maar dat evengoed te licht weegt om echt toptelevisie te zijn. Er zitten immers nogal wat ongeloofwaardige en geforceerde plotwendingen in het verhaal, en sommige personages, zoals de hackende Jeff, zijn een beetje te eendimensionaal om te overtuigen.

THE CODE ***

dvd

(Lumière)

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content