Clyde Fans

Meer dan twintig jaar geleden merkte de Canadese auteur Seth, alias Gregory Gallant, in Toronto de lege etalage van een voormalige ventilatorenzaak op: Clyde Fans. Zoals veel andere vergane gloriën zette de verlaten winkel de fantasie van Seth in beweging.

Twee decennia later is het resultaat een rijk stripverhaal van bijna vijfhonderd bladzijden over twee broers, Abraham en Simon Matchcard, die de ventilatorenwinkel van hun verdwenen vader hebben geërfd. Ze zijn elk op hun eigen manier kwetsbaar. Abraham heeft de familiezaak daadwerkelijk geleid en zich de baan van vertegenwoordiger eigen gemaakt, ook al had hij er weinig aanleg voor. Hij heeft de fabriek moeten verkopen en de winkel moeten sluiten. Hij is getrouwd geweest, maar ook dat was geen succes. Simon leidt dan weer een kluizenaarsbestaan. Na een eenmalige zakenreis heeft hij zich in de privévertrekken boven de winkel teruggetrokken om voor hun moeder te zorgen en getrukeerde postkaarten te verzamelen.

Clyde Fans is veel meer dan de geschiedenis van twee broers en hun trauma’s. Het is ook een ode aan kleine handelszaken die ergens onderweg het contact met de moderne wereld verloren zijn en daardoor zachtjes uitsterven. Seth stelt bovendien de vraag in hoeverre iedereen een functie in de maatschappij op zich kan nemen. De broers hebben daar zo’n moeite mee dat je als lezer medelijden met ze krijgt.

Clyde Fans is in vijf hoofdstukken verdeeld, waarvan er enkele instantklassiekers zijn. Zo toont het eerste hoofdstuk hoe Abraham Matchcard een routineuze dag beleeft in het gebouw waar Clyde Fans huisde terwijl hij de lezer zijn verhaal vertelt. In het laatste hoofdstuk beleeft Simon een mystieke ervaring in de nachtelijke natuur, die hem uiteindelijk zal verzoenen met zijn lot. Zoals steeds heeft Seth het boek fantastisch afgewerkt met sfeervolle illustraties. Clyde Fans is een imposant meesterwerk.

Clyde Fans *****

Seth, Drawn & Quarterly, 479 blz., ? 54,95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content