Wenen heeft stilaan een stevige reputatie op het vlak van elektronische muziek, maar de clubs en bars in het stadscentrum hinken nog altijd achterop. De keuze is er maar het gros lijkt als twee druppels Red Bull – misschien wel het Oostenrijkse exportproduct bij uitstek – op elkaar. Het zijn veelal kleine, weinig behaaglijke gelegenheden waar lokale deejays een mengeling brengen van uiteenlopende genres. Ze hollen steevast de rest van Europa achterna, met enkele jaren vertraging. Enkele clubs, waaronder B72, Q kju: en Rhiz, bevinden zich op enkele meters van elkaar onder de bovengrondse metrolijn U6 in het achtste district.

Er zijn weliswaar een aantal uitzonderingen op de regel. Flex, de enige club in Wenen waar Peter Kruder en Richard Dorfmeister nog voor in hun platenbak duiken, spant zonder meer de kroon op het nachtleven. Het interieur ziet er niet uit maar de dansdeuntjes zijn zeer te pruimen en worden vaak geserveerd door notoire buitenlandse deejays. In mindere mate geldt dat eveneens voor Club Meierei en Wuk. Het bijzonder trendy interieur van Porgy & Bess, in hoofdzaak een jazzclub, wordt sinds kort dan weer geregeld ingepalmd door de Weense platenlabels om hun nieuwe oogst aan het publiek te presenteren.

Tijdens de zomermaanden trekt de stad alle registers open met een rits uit de kluiten gewassen muziekfestivals. PhonoTAKTIK voert het peloton aan met een guitige mix van elektronische curiosa. Het festival heeft een welomlijnd experimenteel karakter en probeert keer op keer de grenzen van het dansgenre te verleggen. Net iets minder toonaangevend, maar daarom niet minder aantrekkelijk is Sequence, een meerdaags dansgebeuren waar nationale helden de affiche delen met een klein leger buitenlandse gasten. Ten slotte heeft Wenen ook een eigen Love Parade, waarmee de stad jaarlijks meer dan tweehonderd duizend bezoekers naar het stadscentrum trekt.

In het MICA (Music Information Center Austria) vind je een schat aan informatie over het lokale muzieklandschap. Je krijgt er meteen ook toegang tot de meest uitgebreide selectie platen afkomstig uit de hoofdstad. De meest aantrekkelijke reguliere platenzaak is zonder twijfel Black Market Records, de trekpleister voor deejays en dansliefhebbers. De cappuccino is er trouwens eenvoudigweg verrukkelijk.

(B.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content