Zaterdag 20/6, 21.15 – vtm. Mike Nichols met Jude Law, Julia Roberts, Clive Owen. VS 2004 (1). – Zaterdag 20/6, 00.10 – Canvas. Billy Ray met Hayden Christensen, Peter Sarsgaard, Chloe Sevigny. VS 2003 (2).

Have you ever seen a human heart? It looks like a fist, wrapped in blood! Go fuck yourself! You writer! You liar!‘ Het is een van de vele heerlijke, messcherp geschreven dialogen van het psychologische drama Closer die een manipulatieve journalist en aspirant-schrijver in zijn gezicht geslingerd krijgt. Die repliek had echter evengoed uit Shattered Glass kunnen komen, een scherp relaas over journalistieke fraude. Twee films dus waarin leugens en listig of gemeen bedrog als een intellectueel stimulerend ’tijdverdrijf’, maar ook als een vernietigende kracht gebruikt worden.

Closer – een terugkeer van regisseur Nichols naar de bravourevorm van Who’s Afraid of Virginia Woolf? en Carnal Knowledge – is gebaseerd op het veelgeprezen toneelstuk van de Brit Patrick Marbers, een drama over verleiding en verraad tussen twee moderne Londense koppels, hier vertolkt door Jude Law & Natalie Portman en Clive Owen & Julia Roberts.

Het regiedebuut van Billy Ray (scenarist van de Jodie Fosterthriller Flightplan) vertrekt dan weer van het waargebeurde verhaal van Stephen Glass, een 24-jarige reporter voor het liberale opinietijdschrift The New Republic. Glass ontpopte zich tot een sterjournalist in Washington, tot men ontdekte dat hij de meeste van zijn spraakmakende artikels gedeeltelijk of volledig verzonnen had.

Shattered Glass is echter meer dan zomaar een portret van een narcistische charmeur en manipulatieve fantast, een rol van nieuwe Hollywood- beau Hayden Christensen. Dit nooit op sensatie mikkende docu-drama vat ook met veel inzicht de sfeer op de werkvloer, de journalistieke ijver én jaloezie die je op elke redactie terugvindt.

En jaloezie is net de doorn in Nichols geselende zedenschets waarin twee stellen elkaar bedriegen en pijn doen met grove leugens terwijl ze er ook niet voor terugschrikken om elkaar wreed en wraakzuchtig de waarheid te vertellen. Closer is bijgevolg een verbaal heel wat scherpzinniger drama, dankzij de heerlijke cynisch geslepen oneliners die de intens acterende sexy cast elkaar met veel haat toebijten.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content